Russische dissident Navalny opnieuw vrij

De belangrijkste Russische oppositiefiguur Aleksei Navalny is weer op vrije voeten. 25 dagen lang was hij administratief aangehouden omdat hij een demonstratie tegen corruptie had georganiseerd die verboden was door de Russische overheid. Dissident Navalny wil volgend jaar meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Aleksei Navalny organiseerde op 12 juni een grote protestactie tegen corruptie, in meer dan 100 Russische steden en dorpen kwamen mensen de straat op. Toen Navalny het kantoorgebouw waar hij werkte buiten ging, pakte de politie hem op.

Hij was trouwens niet de enige: zo’n 2000 betogers deelden zijn lot, vooral dan in Moskou en Sint-Petersburg. Navalny kreeg een gevangenisstraf van 30 dagen omdat hem verboden was om de manifestatie te organiseren. Hij komt nu iets sneller vrij, wellicht om de pers en Navalny’s medestanders die hem zouden staan op wachten te vlug af te zijn.

Luis in de pels

Navalny is uitgegroeid tot de belangrijkste dissident en luis in de pels van president Poetin. Bij zijn vrijlating zei Navalny tegen zijn medewerkers dat hij niet zal buigen. Hij wil Poetin uitdagen bij de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar, maar of hij kan meedoen is de vraag. De kiescommissie heeft hem namelijk onlangs uitgesloten omdat hij een strafblad heeft.

Meest gelezen