Succesvol telewerken: tips en tricks

Grootbank BNP Paribas Fortis wil tegen 2020 haar personeel gemiddeld 2 dagen per week van thuis uit laten werken. Ook bij andere bedrijven wint telewerk aan populariteit. Wat zijn de tips en tricks voor bedrijven om werknemers succesvol te laten telewerken?

“De wetgeving over telewerken is eigenlijk een beetje een rommeltje” vertelt Jan Vanthournhout, specialist arbeidsrecht bij SDworx. “Daarom raden wij bedrijven aan duidelijke afspraken te maken met de werknemer. Bijvoorbeeld of er een onkostenvergoeding voorzien is voor werknemers die telewerken.” Sommige bedrijven geven een onkostenvergoeding voor het gebruik van een privécomputer en internetaansluiting. Maar dat moet dus duidelijk worden afgesproken.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om een transparant beleid te hebben over telewerken. “De werkgever moet duidelijk maken of telewerk een recht of een plicht is. Bovendien moeten er ook goede afspraken zijn met de leidinggevende. En natuurlijk ook een stukje vertrouwen.”

Ten derde moeten er ook duidelijke afspraken zijn binnen het sociaal overleg. “Het is niet de bedoeling dat je s ’avonds nog je werkmails checkt. Daarom duidelijke afspraken tot hoe laat de werkdag duurt zijn cruciaal.”

Ten slotte is het gevaar van bedrijven waar veel mensen telwerken dat ze van elkaar vervreemden. Sommige bedrijven beperken daarom het aantal dagen dat mensen kunnen telewerken, bijvoorbeeld IBM en Yahoo. “Sociale netwerking en de bedrijfscultuur blijven erg belangrijk, ook voor bijvoorbeeld het uitwisselen van ideeën. Het kan niet de bedoeling zijn dat werknemers elkaar niet meer zien.”