Trump en Poetin drukken elkaar de hand in Hamburg

Net voor de opening van de G20 in de Duitse stad Hamburg hebben president Vladimir Poetin en president Donald Trump elkaar al kort de hand geschud en toegesproken. In de marge van top spreken de twee presidenten elkaar straks kort, een eerste ontmoeting waarvan het belang niet te onderschatten is.

Trump heeft van zijn handdruk een handelsmerk gemaakt: elke handdruk is voer voor analyse om te zien welk signaal Trump wil uitsturen. Dit keer valt er niets ongewoons op. Uit de opname die een alerte fotograaf stiekem kon maken is te zien hoe Trump Poetin kort de hand schudt en een schouderklopje geeft. Niets bijzonders. 

De officiële eerste handdruk is voorbehouden voor het eerste rechtstreekse gesprek, dat rond 15.45 uur gepland is.

Trump had eerder al via zijn geliefde communicatiekanaal Twitter laten weten dat hij uitkeek naar het gesprek met zijn Russische collega. Met hem, heel de wereld. Het gesprek zal met een vergrootglas worden geanalyseerd en besproken. Grote vraag is hoe Trump zich zal opstellen tegenover Poetin.

In de Verenigde Staten loopt een onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en naar mogelijke contacten tussen Russische ambtenaren en het campagneteam van Trump.

Een al te welwillende houding van Trump tegenover Poetin zal in dat licht worden bekeken. Maar de Amerikaanse president sprak gisteren bij een bezoek aan Polen hardere taal aan het adres van Moskou, mogelijk zet hij die lijn vandaag voort. Wat de al slechte relaties tussen Rusland en de VS nog meer zou bekoelen.

Afwachten wat het straks wordt.

Meest gelezen