Trump en Poetin kondigen akkoord over staakt-het-vuren in zuidwesten van Syrië af

Meer dan 2,5 uur duurde de eerste echte ontmoeting tussen president Trump en president Poetin G20 in Hamburg, veel langer dan voorzien. Met een akkoord voor een staakt-het-vuren in het zuidwesten van Syrië, heeft het gesprek ook een eerste concreet resultaat opgeleverd. Dat gesprek begon voor de camera's in een opvallend positieve toon: "Het is een eer" en "Ik ben verrukt", zo viel bij beiden te horen.

Aanvankelijk gingen waarnemers ervan uit dat het gesprek tussen president Trump en Poetin een half uur tot een uur zou duren. Dat het 2,5 zou duren, is een verrassing en betekent dat het meer was dan een kennismaking. Kwesties zijn grondig besproken, meent VRT-collega Jan Balliauw die op dit moment op de G20 in Hamburg is.

De gesprekken verliepen achter gesloten deuren, maar intussen is al duidelijk geworden dat Oekraïne, cyberveiligheid en Syrië besproken is. Over de kwestie Syrië is een concreet resultaat bereikt. In het zuidwesten van Syrië gaat er zondagmiddag een staakt-het-vuren in. In dat gebied raken door de VS gesteunde rebellen regelmatig slaags met het Syrische regeringsleger, dat op steun van Rusland kan rekenen. Aan de details van het akkoord wordt nog gewerkt, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zonet.

Gesprek begon positief

Iets over 4 in de namiddag was het gesprek begonnen onder massale belangstelling van de pers. Die wilde er absoluut bij zijn in dat zijkamertje waar de G20 plaatsvindt. Nog meer dan gewoonlijk stond de allereerste ontmoeting tussen de Amerikaanse en Russische president in spotlights. De relaties tussen beide landen zitten op een dieptepunt wegens het onderzoek naar de mogelijke contacten tussen het campagneteam van Trump en Russische ambtenaren tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Maar daarover repten de twee presidenten voor de camera's met geen woord. Een ontspannen ogende president Trump noemde de ontmoeting een eer. Volgens Trump verliepen eerdere gesprekken met zijn Russische collega goed en hij voegde eraan toe dat hij op die weg wil voortgaan. Waarover Trump het met Poetin wilde hebben, zei hij er niet bij.

Ook de Russische president ging niet in detail over wat er op de agenda stond. Poetin was verrukt over de ontmoeting zo zei, al was dat niet aan hem te zien. Een direct gesprek over bilaterale en internationale gesprekken is nodig vond Poetin, want "een telefoongesprek is nooit genoeg."

Veel meer wilden de beide presidenten niet kwijt: na een dikke 2 minuten moest de pers weer naar buiten.

Bij de eerdere internationale ontmoetingen van Trump keek iedereen naar hoe Trump zijn gesprekspartner de hand drukte. Dit keer leek Trump zich in te houden, de handdruk met zijn Russische collega was kort, maar krachtig.

Meest gelezen