Trump en Poetin praten veel langer dan verwacht en kondigen staakt-het-vuren aan in Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin zijn het op de G20-top in Hamburg eens geraakt over een staakt-het-vuren in het zuidwesten van Syrië. De eerste officiële ontmoeting tussen de twee wereldleiders duurde veel langer dan was afgesproken. Ook de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen kwam aan bod.

Er was lang uitgekeken naar de ontmoeting tussen Trump en Poetin, en het was het diplomatieke hoogtepunt van de G20 in de Duitse stad Hamburg. Alleen al de handdruk tussen de twee prominenten eerder op de dag was wereldnieuws.

Trump en Poetin hadden heel wat te bespreken. Dat blijkt ook uit de lengte van het gesprek. Er was aangekondigd dat het gesprek een half uur zou duren, maar uiteindelijk praatte het duo 2 uur en 15 minuten met elkaar. Achteraf gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson een persconferentie.

Trump dringt aan over Russische inmenging

Tillerson gaf tijdens de persconferentie een weerslag van het gesprek, want Trump en Poetin zelf legden geen verklaring meer af. De twee praatten over Noord-Korea en Oekraïne, maar vooral over Syrië en ook de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Dat laatste thema legde Trump blijkbaar meermaals op tafel, maar Poetin ontkende telkens. De twee protagonisten waren het wel eens over het belang van de strijd tegen cyberaanvallen, maar "het is onduidelijk of beide landen ooit tot een conclusie zullen komen over de inmenging in verkiezingen", zei Tillerson.

AFP or licensors

Melania moet tussenbeide komen

Over Syrië was er wel witte rook. Poetin en Trump bereikten een akkoord over een staakt-het-vuren in het zuidwesten van het land vanaf overmorgen, met het engagement om dat later te kunnen uitbreiden naar de rest van het Syrië.

Over het aanblijven van president Assad in Syrië zullen ze het dan weer niet eens geweest zijn, want Tillerson verklaarde nog eens dat de VS geen langetermijnrol ziet voor Assad in Syrië. Rusland is een bondgenoot van het regime-Assad.

Het gesprek duurde dus veel langer dan verwacht en "de heren wilden het gesprek niet beëindigen". Volgens Tillerson moest first lady Melania Trump het duo zelfs op een bepaald moment aanmanen om het gesprek te beëindigen. Er werd geen volgende ontmoeting vastgelegd, maar het gesprek was "constructief en er was een positieve chemie tussen de gesprekspartners".

Meest gelezen