Turkse vicepremier niet welkom in Nederland

De Turkse vicepremier Tugrul Türkes is volgende week niet welkom in Nederland om een toespraak te houden bij een herdenking van de mislukte staatsgreep vorig jaar in Turkije. Dat heeft de Nederlandse regering laten weten.

Türkes wilde dinsdag naar Apeldoorn komen om in een congrescentrum een herdenking van de mislukte couppoging van vorig jaar bij te wonen en daar te spreken.

De Nederlandse regering zegt dat die couppoging een niet te rechtvaardigen aanval op de Turkse democratische instellingen was, maar dat het gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen de twee landen het niet gewenst is dat Türkes of een ander lid van de Turkse regering naar Nederland komt.

De regering verwijst daarmee naar de diplomatieke rel tussen de twee landen eerder dit jaar. Het kabinet verbood de Turkse minister van Buitenlandse Zaken toen om in Rotterdam campagne te komen voeren voor het referendum dat president Erdogan meer macht moest geven. Dat lokte fel Turks protest uit en het uitwijzen van de Nederlandse ambassadeur in Turkije.

Het besluit om de Turkse vicepremier nu niet toe te laten is een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart. "Waar onze ambassadeur niet aan het werk kan in Ankara, vinden wij het niet passend dat de vicepremier van Turkije hier komt spreken", zegt de regering. Die benadrukt ook nog dat de bijeenkomst in Apeldoorn zelf niet verboden is.

Ondemocratisch gebaar

Zoals te verwachten veroordeelt Turkije de Nederlandse weigering om Türkes het land binnen te laten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara ziet in de weigering een ondemocratisch gebaar van Den Haag. Turkse burgers in het buitenland organiseren onafhankelijk bijeenkomsten om de gebeurtenissen van 15 juli te gedenken. Dat staat volgens Ankara helemaal los van de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

De verklaring van de Nederlandse regering over de weigering van Türkes "toont heel goed aan hoe het er met de democratie gesteld is", aldus de verklaring van het Turkse ministerie.

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de reactie van Ankara "bizar".  "Het is niet handig om met het herstel van een bilaterale relatie op het hoogste niveau te beginnen. De relatie met Turkije is slecht. Ik ben nog steeds ontzettend kwaad over de gebeurtenissen in maart. Bovendien accepteert Ankara niet de terugkeer van onze ambassadeur in Ankara."

Meest gelezen