Twaalf Belgische militairen geblokkeerd in oosten van Congo

Twaalf Belgische militairen zitten al enkele weken vast in Kindu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ze bewaken daar militair materieel. Ze kunnen het land niet uit omdat Congo hen voorlopig geen uitreisvisum geeft.

De twaalf militairen verblijven in het kamp Kasuku bij de stad Kindu, in het oosten van land. Ze houden daar een oogje in het zeil op hun militaire voertuigen, communicatiemateriaal en wapens.

Voorlopig zitten ze daar vast omdat Congo hen niet de juiste documenten geeft om het land te verlaten. Het botert al een hele tijd niet meer tussen België en Congo. Op 14 april maakte Congo plots een eind aan de militaire samenwerking met België. Die beslissing volgde wellicht niet toevallig na een communiqué van Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Daarin had hij kritiek gegeven op de omstreden benoeming van premier Bruno Tshibala.

Geen papieren, maar ook geen vliegtuig

Zelfs als Congo toch de juiste diplomatieke documenten aflevert, zijn de militairen nog niet meteen thuis. Dat heeft alles te maken met de C-130 waarmee ze zouden terugkeren.

Die staat aan de grond voor inspectie. De C-130's van het leger hebben de kwalijke reputatie om af en toe in panne te vallen. Daarom is beslist om alle toestellen te laten inspecteren voor ze de lucht in mogen. Dat is voorlopig nog niet gebeurd met de C-130 in Congo. Daarom blijven de 12 militairen voorlopig waar ze zijn, met of zonder papieren.

Meest gelezen