Unesco zet Hebron op lijst "bedreigd werelderfgoed", Israël not amused

Unesco heeft het oude stadsdeel van de Palestijnse stad Hebron en de Grot van de Patriarchen erkend als "bedreigd werelderfgoed". De stemming door het VN-orgaan levert scherpe diplomatieke confrontaties op met Israël.

De Tombe van de Patriarchen - in het oude deel van Hebron - wordt door zowel christenen, joden als moslims vereerd als de begraafplaats van de Oudtestamentische figuren Abraham, Isaak en Jakob. Maar Hebron is evenwel een controversiële plaats: er wonen zo'n 200.000 Palestijnen naast enkele honderden Israëlische nederzettingen in hun beschermde enclave.

Palestijnse diplomaten hadden er bij de Unesco op aangedrongen om Hebron versneld op te nemen in de lijst van bedreigd werelderfgoed. Ze beschuldigen Israël van een "alarmerend aantal" aanvallen op de authenticiteit en integriteit van de site. Israël ontkent die aantijgingen met klem.

De stemming bij het werelderfgoedcomité - die uitzonderlijk geheim verliep - leverde de nodige meerderheid op: twaalf leden van het comité stemden voor, zes onthielden zich en drie stemden tegen. Nu Hebron en de Grot van de Patriarchen op de lijst staat, zijn de internationale standaarden voor bescherming van kracht en moet Unesco in principe elk jaar de situatie ter plekke evalueren.

Israël: "Krankzinnige beslissing"

Israël is erg ontevreden met de beslissing van de Unesco. "Een nieuwe krankzinnige beslissing van Unesco", reageerde premier Benjamin Netanyahu. "Deze keer hebben ze geoordeeld dat de tombe van de Patriarchen in Hebron een Palestijnse site is, wat wil zeggen dat het niet joods is, en dat het een bedreigde site is."

"Geen joodse site? Wie is daar begraven? Abraham, Isaac en Jacob. Sara, Rebekka en Lea. Onze (bijbelse) vaders en moeders", zei Netanyahu. "En de site is in gevaar? Enkel in de plaatsen waar Israël aanwezig is, zoals Hebron, is de vrijheid van religie voor iedereen gegarandeerd."

De Israëlische regering heeft daarna beslist om zijn bijdrage aan de Verenigde Naties te verlagen. Dat is al de vierde keer op een jaar tijd. Het geld wil Netanyahu gebruiken om een museum te bouwen over de joodse geschiedenis in onder meer Kirjat Arba en Hebron.

De Verenigde Staten van hun kant waarschuwen dat de beslissing van de Unesco de pogingen van president Donald Trump om vredesproces nieuw leven in te blazen, in gevaar brengen. Volgens Washington komt ook de geloofwaardigheid van de Unesco op de helling te staan. 

Meest gelezen