Van Massenhove: "Twee dagen thuis werken is niet de oplossing"

Volgens overheidsmanager Frank Van Massenhove zouden de banken veel verder moeten gaan in hun plannen om hun personeel meer thuis te laten werken. "Het is een gemiste kans", zegt hij. "Werknemers moeten de vrijheid krijgen om hun werk te kunnen organiseren, zolang ze hun resultaten maar behalen." Hij vindt het geen oplossing om iedereen twee dagen per week thuis te laten werken.

Bij FOD Sociale Zekerheid kunnen de meeste werknemers zelf beslissen waar en wanneer ze werken. "Bij ons kan 92 procent van de taken thuis uitgevoerd worden", zegt Van Massenhove. "8 procent van de taken, zoals het bemannen van de receptie en de schoonmaak, zijn gebonden aan de kantoren. Van alle mensen die thuis mogen werken, kiest slechts 10 à 11 procent ervoor om dit niet te doen."

"Mensen die zelf mogen beslissen wanneer ze werken zijn gelukkiger en productiever", zegt hij. "De productiviteit is met 82 procent gestegen."

Fileleed aanpakken?

Een van de redenen waarom BNP Paribas Fortis het thuiswerken wil promoten is het fileleed. 1.750 werknemers van de bank komen nu met de auto naar de hoofdstad en ergeren zich aan de files.

"Banken zijn mee verantwoordelijk voor het fileleed, doordat ze hun personeel bijna standaard een salariswagen geven. Er zijn ook andere oplossingen voor het mobiliteitsprobleem dan mensen twee dagen thuis te laten werken", zegt Van Massenhove. "Bij ons kunnen mensen er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst een aantal uren thuis te werken en dan na de ochtendspits alsnog naar kantoor te komen."

Toch geeft Van Massenhove toe dat, toen hij 15 jaar geleden begon met de reorganisatie van FOD Sociale Zekerheid, het fileleed naar Brussel ook voor veel werknemers een motivatie was om meer thuis te werken. Maar dat is ondertussen veranderd. Nu krijgt hij vooral te horen "ik heb mijn leven terug", als hij vraagt aan werknemers wat het grote voordeel is van flexibel werken. 

Van Massenhove wijst er ook op dat veel grote bedrijven hun personeel niet genoeg vertrouwen om een flexibele manier van werken in te voeren. "Mensen worden nog te veel afgerekend op gepresteerde uren en aanwezigheid op kantoor. Wij zeggen niet wanneer mensen thuis mogen werken en wanneer niet. Wij werken volledig op resultaten. Dat vraagt een omslag in je organisatie."

Meest gelezen