"Melrose place": wie met zijn ogen knipperde, die had iets gemist…

Hoe dramatischer, hoe liever. Hoe zotter, hoe liever. Zelfs hoe onrealistischer, hoe liever. En dus werd "Melrose place", de Amerikaanse soapserie over een groep jongvolwassenen die samenwonen in een appartementsgebouw in West Hollywood, na een makke start een van de populairste tv-series ooit. Vooral met dank aan Amanda Woodward, de bitch van dienst en met verve vertolkt door Heather Locklear, die de serie vanaf het tweede seizoen deed ontploffen. Zo werden tv-personages als Dr. Michael Mancini, Alison Parker, Jake Hanson en Matt Fielding in de jaren 90 wekelijkse huisgenoten door een serie die 25 jaar geleden, op 8 juli 1992, voor het eerst op het Amerikaanse tv-scherm verscheen.

"Melrose place" was een spin-off van de toen druk bekeken jongerenserie “Beverly Hills 90210”. Dat succes leidde bij tv-zender Fox tot de vraag aan producer Aaron Spelling en scriptschrijver Darren Star om een nieuwe succesformule uit te werken.

Spelling: "Men wilde een meer volwassen versie van "Beverly Hills 90210". Samen met Darren, die toch het creatieve brein was achter die jongerenserie, ben ik dan gaan broeden op een idee. Met z’n tweeën hebben we dan een paar karakters uitgewerkt, waarvan we geen idee hadden of ze zouden aanslaan of niet." (Emmy Tv Legends, juli 2012)

Star: "Het uitgangspunt was een leefwereld in een appartementsgebouw te creëren waar jongvolwassenen woonden die pas afgestudeerd waren maar nog niet echt volwassen waren. Het ging me er veel minder om of ze nu seks met elkaar hadden of elkaar voortdurend messen in de rug staken. In de eerste afleveringen draaide daarom alles vooral rond gewetensproblemen, te veel afgekeken van "Beverly Hills 90210"." (Emmy Tv Legends, april 2016)

Spelling: "Nochtans waren de personages ouder dan in "Beverly Hills", waardoor er meer ruimte was voor sensualiteit en seksualiteit. Bovendien konden we er ook een element van kitsch aan toevoegen."

"Maar de kijkcijfers vielen de eerste afleveringen erg tegen. Dan zijn we op het idee gekomen om een echt kreng in de serie te introduceren. Daarbij dachten we onmiddellijk aan Heather Locklear, die aanvankelijk voor 4 afleveringen voorzien werd. Uiteindelijk bleef ze 7 seizoenen lang. Ze vond haar rol geweldig en ze deed dat perfect. Het gevolg was dat de kijkcijfers de lucht in schoten."

Star: "Omdat de kijkcijfers tegenvielen, moest ik op zoek gaan naar een personage waarnaar de kijkers wilden blijven kijken. Alsof ze iedere week een nieuw auto-ongeval voorgeschoteld kregen, vooraf niet wetende hoe dat er zou uitzien. En dat was dus Amanda, rol van Heather."

Wat er volgde, omschreef muziektijdschrift Rolling Stone zo: "De verhaallijnen volgen elkaar sneller op dan een heftige rockvideo. Het ritme is zo hevig dat als je met je ogen knippert, de kans bestaat dat je iets gemist hebt. Maar verdorie, wat geeft de serie je een goed gevoel." Of, zoals Josie Bisset, die de rol van Jane Mancini speelde, het in februari 2016 bij Oprah Winfrey verwoordde: "Ook al werden er serieuze onderwerpen aangesneden, het gebeurde op zo’n ‘kierewiete’ manier die je nooit in het echte leven zou terugvinden. Maar daarom keken mensen ernaar."

De bewoners van "Melrose place" maakten dan ook een en ander mee in de 7 seizoenen dat de serie uitgezonden werd: een ontploffing van het appartementsgebouw die alle belangrijkste acteurs nochtans overleefden, de kidnapping van Jo’s baby door Kimberly Shaw, die die baby dan ook nog eens borstvoeding gaf, de beruchte pruikscène, waarbij Matt Fielding de pruik van Kimberly aftrekt (zie filmpje beneden), Alison die blind werd, maar opnieuw kon zien ook al bleef ze beweren dat ze blind was of de harde confrontaties tussen bitch Amanda en de brave Allison.

Verschillende acteurs uit de serie wisten daarna hun succes vast te houden. Courtney Thorne-Smith (Alison Parker) kreeg belangrijke rollen in "Ally McBeal" en "According to Jim" en was lange tijd te zien in "Two and a half men". Doug Savant (Matt Fielding) werd een van de mannelijke attributen in "Desperate housewifes", waarin Marcia Cross (Kimberly Shaw) een van de vrouwelijke hoofdrollen speelde. Jack Wagner (Peter Burns) werd bijna 10 jaar lang Nick Marone in "The bold and the beautiful". Kelly Rutherford (Megan Lewis) schitterde nog als Lily van der Woodsen in "Gossip girl". Kristin Davis (Brooke Armstrong) werd Charlotte in "Sex and the city".

Het "Melrose place"-sprookje begon alvast 25 jaar geleden met volgende intro, een muziekje dat bij velen wellicht mooie herinneringen oproept:

Meest gelezen