Amerikaanse bommenwerpers geven Noord-Korea en China waarschuwing

Twee Amerikaanse langeafstandsbommenwerpers hebben een opmerkelijke trainingsvlucht gemaakt tot vlakbij Noord-Korea en de Oost- en de Zuid-Chinese Zee. Die "show of force" is een antwoord van de VS op de recente Noord-Koreaanse raketproef, maar houdt ook een waarschuwing aan China in.

De twee B-1 Lancers waren opgestegen vanop een luchtmachtbasis op Guam, een Amerikaans eiland in het westen van de Stille Oceaan. In gezelschap van Zuid-Koreaanse F-15's dropten ze daarna bommen op een schietterrein van het Zuid-Koreaanse leger op een eiland in de Gele Zee.

Daarop zetten de twee Amerikaanse vliegtuigen hun tocht voort over de Oost-Chinese Zee, waar ze vergezeld werden door Japanse gevechtsvliegtuigen. In die zee liggen enkel eilanden die betwist worden door Japan en door China. Van daaruit vlogen de toestel verder over de Zuid-Chinese Zee alvorens terug te keren naar Guam.

Volgens het Amerikaanse opperbevel in de Stille Oceaan was de missie bedoeld om het "ijzersterk engagement van de VS voor de bondgenoten Zuid-Korea en Japan duidelijk te maken".

Die boodschap was duidelijk niet enkel gericht aan het communistische regime in Noord-Korea dat enkele dagen geleden een erg omstreden test met een intercontinentale raket heeft uitgevoerd. Die raket zou volgens analisten Alaska, maar niet de rest van de VS kunnen bereiken.

Anderzijds wil de VS met de missie China ook duidelijk maken dat Washington blijft staan achter de vrije scheepvaart en overvlucht van eilanden en atollen in de Zuid-Chinese Zee die door Peking geclaimd worden, maar wat internationaal niet erkend wordt.

B-1, zeer snelle en zeer verre speerpunt van de VS

De B-1 Lancer werd midden de jaren 80 in dienst genomen en is van de meest gevreesde strategische bommenwerpers van de Verenigde Staten. Hij kan een enorme hoeveelheid van zowel conventionele als nucleaire bommen meevoeren, al dan niet gestuurd.

Bovendien kan het toestel zonder bijtanken erg lange intercontinentale vluchten uitvoeren en tegen zeer hoge snelheid vliegen. Electronisch is het tuig in staat om veel luchtafweersystemen te omzeilen.

De VS-luchtmacht heeft een honderdtal B-1's, waarvan er bijna 70 permanent inzetbaar zijn. Door de spanningen in Korea zijn de voorbije maanden enkele van die toestellen overgevlogen naar het eiland Guam op ongeveer 3.000 kilometer van Korea. Van daaruit hebben ze onlangs een vlucht gemaakt tot vlakbij de gedemilitariseerde zone tussen Zuid- en Noord-Korea.

Meest gelezen