Begrotingstekort valt miljard euro groter uit dan verwacht

De regering-Michel moet 4,3 miljard euro vinden om de begroting van volgend jaar op koers te houden. Dat staat in het rapport van het zogenoemde monitoringcomité. Dat is een groep topambtenaren die de begrotingscijfers in het oog houden. Zij concluderen dat er een zwaardere inspanning moet geleverd worden dan verwacht.

Tien dagen geleden raamde hetzelfde monitoringcomité de inspanning nog op een miljard minder. Maar door de tegenvallende belastinginkomsten en grotere uitgaven in de sociale zekerheid moesten ze het cijfer herzien en optrekken tot 4,3 miljard. Als de regering tegen 2019 een begroting in evenwicht wil, dan is een inspanning van 7,7 miljard nodig en 8,2 miljard voor die van 2020.

De nieuwe cijfers zijn slecht nieuws voor premier Michel die dit weekend met alle topministers rond de tafel zit om de begroting te bespreken. 

De ministers gaan vanmiddag in werkgroepen bijeen zitten om de cijfers van het monitoringcomité uit te vlooien en met een kam door de begrotingscijfers te gaan om het cijfer van 4,7 miljard mogelijk naar beneden bij te stellen.

Sereniteit

Het is de bedoeling om tegen het einde van de maand een akkoord af te sluiten over de begroting voor de komende twee jaar. "We zullen voor 2018 en 2019 nog belangrijke inspanningen moeten doen. Die opdracht moeten we in de komende dagen en weken grondig en in alle sereniteit tot een goed einde brengen", reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Net als zijn collega van Begroting Sophie Wilmès (MR) leest minister Van Overtveldt in het rapport een bevestiging van al gedane inspanningen. "We bouwen het structurele tekort van de regering-Di Rupo af van 3 procent naar ongeveer 1 procent", klinkt het in een persbericht.

Hervormingsmotor

Dat neemt niet weg dat er de komende jaren nog voor miljarden euro's maatregelen zullen moeten volgen. Van Overtveldt wijst erop dat de maatregelen de "hervormingsmotor" niet mogen laten stilvallen. "De taxshift heeft die motor in gang gezet. Daar mag dus niet aan geraakt worden. We moeten ook kijken hoe we de uitgavendrijvers in de sociale zekerheid onder controle kunnen houden", stelt de minister van Financiën.

CD&V houdt tegelijk vol dat er een extra belasting moet komen op vermogens. Anderzijds blijft de partij hameren op een oplossing voor de Arco-coöperanten. “Ik ga ervan uit dat we het geheel gaan proberen oplossen en Arco zal daartoe behoren", zei minister van Werk Kris Peeters daarover.

 

Meest gelezen