De wandelgangen van de G20: even belangrijk als de top zelf

Zal de slotverklaring van de G20-top in Hamburg dan niet de grote massa enthousiast doen opveren, dan waren er toch wel heel wat interessante bilaterale gesprekken tussen de leiders van de meest belangrijke wereldmachten onderling. De ontmoeting tussen Trump en Poetin trok de aandacht, maar er was veel meer.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump en Poetin, vrij en vrank

Al lang werd uitgekeken naar de eerste ontmoeting tussen VS-president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin. In de marge van de top in Hamburg hebben die twee nu poolshoogte genomen van elkaar. Hun ministers van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en Sergej Lavrov gaven achteraf wel een iets andere uitleg aan dat gesprek,maar tot een botsing is het niet gekomen.

Poetin herhaalde dat hij niet tussenbeide is gekomen in de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar en naar eigen zeggen nam Donald Trump daar vrede mee. Meer nog: Poetin ziet nu een kans om de relaties met de VS echter te verbeteren en hamert daarbij op het gedeeltelijke bestand dat is overeengekomen voor het zuiden van Syrië in de streek rond Deraa. Volgens de Russische president wijst dat op een "veranderde houding van de VS".

Kloof tussen Duitsland en Turkije blijft

Minder goed verliep het gesprek tussen bondskanselier Merkel en de Turkse president Tayyip Erdogan. Die laatste was op voorhand al boos omdat hij in Duitsland geen meeting van Duitsers van Turkse afkomst mocht toespreken.

Ook na een gesprek "blijkt dat er tussen ons nog altijd grote meningsverschillen zijn", liet Merkel opmerken. Duitsland staat erg kritisch tegenover de massale arrestaties van opposanten in Turkije en het aan banden leggen van de media door de regering van Erdogan. Duitsland gaat bovendien zijn Tornado-gevechtsvliegtuigen vanuit de Turkse basis Incirlik overbrengen naar Jordanië om van daaruit de operatie tegen de terreurgroep IS in Syrië en Irak te ondersteunen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Macron gooit de deur met Trump niet dicht

Opvallend was de uitspraak van de Franse president Emmanuel Macron dat hij nog blijft proberen om zijn VS-collega Donald Trump te overhalen om in het Klimaatverdrag van Parijs te blijven. Macron wil in december overigens een nieuwe klimaattop bijeenroepen in Parijs.

De vorige ontmoeting tussen Macron en Trump verliep nogal grimmig met een keiharde handdruk door de Franse president. Sindsdien heeft Macron Trump evenwel uitgenodigd om de viering van de Franse nationale feestdag op 14 juli te komen bijwonen in Parijs.

Die viering zet de VS extra in de bloemetjes, want Frankrijk herinnert zich dat Amerikaanse troepen zich 100 jaar geleden in het geallieerde kamp voegden en een beslissende rol speelden in de Eerste Wereldoorlog. Blijkbaar wil Macron dat feestje niet laten verstoren door ruzie met Trump.

"Doe eens iets aan Noord-Korea"

Het ging er ook beleefd aan toe tijdens de ontmoeting tussen president Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping. Die twee hadden mekaar al eerder ontmoet, maar de voorbije weken waren er veel spanningen gerezen na de test met een intercontinentale raket door Noord-Korea en spanningen in de Zuid-Chinese Zee.

"Het is tijd om iets te doen om de crisis met Noord-Korea te regelen", zo kreeg de Chinese president Xi te horen van Trump. "Het zal misschien meer tijd kosten dan u of ik willen, maar op het einde van de rit zullen we een oplossing moeten hebben", zei Trump nog. Eerder had Trump laten blijken dat hij nog weinig vertrouwen heeft in de Chinese invloed op het stalinistische regime in Pyongyang.

Net vannacht voerden Amerikaanse strategische bommenwerpers een tien uur lange oefenvlucht uit over Korea en de Zuid-Chinese Zee. Of daar in Hamburg over gepraat is, is niet duidelijk.

Wel riep de Chinese president op tot een snelle ontmoeting tussen de ministers van Defensie van zijn land en de VS en Xi zei ook dat zijn marine zal deelnemen aan jaarlijkse oefeningen die de VS en zijn bondgenoten houden in de Stille Oceaan.

Frustratie over het bestand in Oekraïne

Van haar kant liet bondskanselier Merkel haar ongerustheid blijken over het wankele bestand in het oosten van Oekraïne. Vooruitgang daar is erg langzaam, stelde ze vast en dat heeft ze ook gezegd aan de Russische president Poetin. 

Merkel wil daarover regelmatig telefonisch contact tussen haar, de Franse president Macron en met de leiders van Oekraïne en Rusland. Zij speelde indertijd samen met de gewezen Franse president François Hollande een doorslaggevende rol bij het tot stand komen van dat bestand in het oosten van Oekraïne en wil dat nu niet laten verloren gaan.

AFP or licensors

Meest gelezen