Er komt dan toch geen algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes

Vlaanderen wordt binnenkort de enige regio in ons land waar plastic wegwerpzakjes niet in de ban zijn geslagen. Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) kondigde in februari nochtans een verbod aan, maar coalitiepartner Open VLD is tegen. De liberale partij pleit voor een totaalaanpak, geen eenzijdig verbod.
WENN.com

Er komt voorlopig geen totaalverbod op plastic zakjes. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is bevestigd aan onze redactie. Minister Schauvliege had in februari nochtans zo'n verbod aangekondigd. Niet alleen voor in de supermarkt dus, waar al zo'n verbod is, maar ook voor alle andere winkels. In de praktijk moet de klant dus altijd extra geld neerleggen voor een herbruikbare tas. Maar het totaalverbod komt er niet. Open VLD staat daarvoor op de rem.

"Het is belangrijk dat we een totaalaanpak doen en geen eenzijdig verbod op plastic zakjes", zegt Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe (Open VLD) aan onze redactie. "We moeten voorkomen dat de sector meer gaat voorverpakken." Om dat te voorkomen is het volgens de liberalen belangrijk om samen te zitten met de sector zelf. "Zo zijn we er zeker van als er maatregelen komen dat die op termijn leiden tot minder plastic."

Zelfstandigenorganisatie NSZ is blij dat er geen totaalverbod komt. "We geloven eerder in biologisch afbreekbare zakken die het milieu niet vervuilen of, beter nog, in ecologisch verantwoorde, herbruikbare zakken die de handelaar aan de klant kan geven", klinkt het in een persbericht. "Een totaal verbod is anticommercieel en niet haalbaar."

Vlaanderen wordt zo op korte termijn de enige regio waar plastic wegwerpzakjes wel nog zullen kunnen. In Wallonië zijn ze al verboden en Brussel volgt vanaf september.

Meest gelezen