Magnette: "Ik zal nooit zeggen dat Di Rupo hét probleem is"

Waals minister-president Paul Magnette (PS) blijft achter partijvoorzitter Elio Di Rupo staan. "Ik ga Di Rupo niet in alle omstandigheden verdedigen, maar ik zal ook nooit zeggen dat hij hét probleem is", zegt hij in interview in De Standaard en Le Soir. "Ik ben geen putschist."

"Het is niet aan de SP.A, niet aan mij en niet aan journalisten om te zeggen wat Elio Di Rupo moet doen. De enige die dat kan beslissen, is hijzelf. En eventueel de militanten", zegt Magnette nog.

Franstalig België zit in een politieke crisis, sinds CDH, jarenlang een trouwe bondgenoot van de PS, niet langer met de socialisten wil regeren in de deelstaten. Magnette spreekt van "verraad" door CDH-voorzitter Benoît Lutgen.

Grootste mop van de zomer

"De vrees dat zijn partij onder de 10 procent zou gaan en zelfs onder de kiesdrempel in Brussel. Als ze daar verdwijnen, en daar zijn ze niet ver van af, dan zullen hun kaders naar andere partijen uitzwermen en wordt hun situatie in Wallonië bijna onhoudbaar. Ik begrijp dus zijn existentiële angst. Hij heeft op verscheidene manieren geprobeerd om de partij te verbreden, zonder al te veel succes. Daarom is hij beginnen te pokeren."

"Als het CDH morgen naar de kiezer zou moeten, bonne chance. Het idee dat zij de helden zouden zijn van het goed bestuur, dat is de grootste mop van de zomer."

De Waalse minister-president belooft dat hij niets zal blokkeren, zoals CDH dat volgens hem wel doet. "De dossiers die klaar zijn en waarover er een akkoord is, zullen worden goedgekeurd."

Magnette geeft ook toe dat hij ook over een toekomst buiten de politiek nadenkt. "Als je in de politiek zit, moet je iets kunnen doen. Maar een politiek met schandalen, met conservatisme, met leugens, met verraad en slagen onder de gordel, daar heb je op een bepaald moment de buik van vol", stelt hij.

Lees hier het interview met Paul Magnette in De Standaard.

Meest gelezen