Schauvliege: "Ik zal het niet zo laten, we moeten plastic zakjes bannen"

Nadat Open VLD het verbod op plastic zakje heeft tegengehouden, wil Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) er alles aan doen om de zakjes alsnog te bannen. “Ik had het liever anders gezien omdat wij altijd koploper geweest zijn.”

Vlaanderen wordt binnenkort de enige regio in ons land waar plastic wegwerpzakjes in winkels niet volledig worden verboden. Open VLD heeft zich namelijk tegen zo’n verbod uitgesproken.

In een reactie aan VRT Nieuws zegt minister Schauvliege dat ze ontgoocheld is over de houding van de partij. Maar ze geeft het niet op: “Ik zie een bereidheid bij de regeringspartijen om verder te zoeken naar oplossingen en ik neem graag die uitgestoken hand aan.”

“Gigantisch probleem”

“Ik zal er zeker werk van maken om plastic te bannen uit ons leefmilieu. Ik zal het niet zo laten.” Ze blijft nog altijd voorstander van een verbod, omdat vrijwillige afspraken niet hebben geleid tot het verdwijnen van plastic zakjes.

De minister ziet plastic als “een gigantisch probleem” waar we in Vlaanderen iets aan moeten doen. “Het komt overal in ons leefmilieu terecht en uiteindelijk in zee. En zo komt het via de vis op ons bord terecht. Daar moeten we echt iets aan doen. In heel wat Europese landen, en ook daarbuiten is er een verbod op het verbod van plastic zakjes en ik denk dat wij niet kunnen achterblijven als regio.”

Alternatieven

De minister erkent tegelijk dat er al heel wat inspanningen gebeurd zijn in de grote supermarktketens.Maar het zou volgens Schauvliege verder moeten gaan. “We zien op openbare markten, bij kleinere aankopen en in kledingzaken bijvoorbeeld dat er nog massaal plastic zakken worden uitgedeeld.” Zo pleit ze alternatief voor herbruikbare of bio-afbreekbare tasjes.

Meest gelezen