Tientallen bosbranden razen door Canada

In de Canadese provincie British Columbia is de noodtoestand uitgeroepen omwille van de tientallen bosbranden die er zijn uitgebroken in het centrum en het zuiden van de provincie. Duizenden mensen zijn al geëvacueerd.

"Rekening houdend met de huidige stand van de bosbranden en de verwachte uitbreiding ervan, heeft de provincie besloten de noodtoestand uit te roepen over het hele grondgebied", heeft de minister van Transport, Todd Stone, laten weten.

De bosbranden worden aangewakkerd door het droge en warme weer. "De hitte en het warme en droge weer van de afgelopen maand, doet het risico op meer branden in het zuiden van de provincie toenemen", zeggen de weervoorspellers.  Gisteren zijn op een dag 138 nieuwe brandhaarden ontstaan, de meeste ervan door de inslag van bliksem.

Een van de grootste branden is in de buurt van het stadje Ashcroft. Het vuur breidde zich daar in korte tijd uit tot een oppervlakte van 4.000 hectare. Als gevolg van de branden zijn een luchthaven, twee ziekenhuizen, een stadje en honderden afgelegen huizen geëvacueerd.

In het noorden van de provincie zijn tientallen branden ontstaan in de buurt van het Williams meer. Ook daar neemt het vuur snel uitbreiding, waardoor minstens 3.600 mensen uit hun huis zijn geëvacueerd.

Meest gelezen