Trump belooft Britten "heel snel een krachtig handelsakkoord", als alternatief voor breuk met EU

In de marge van de G20-top in de Duitse stad Hamburg heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn steun uitgesproken voor de Britse premier Theresa May. Tijdens een onderhoud beloofde hij haar dat hij "zeer snel een krachtig handelsakkoord zou sluiten", als alternatief voor de Britse breuk met de Europese Unie.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Tijdens hun eerste ontmoeting begin dit jaar had Trump ook al gezwaaid met de belofte van een handelsakkoord na de brexit. Nu doet hij daar nog een schepje bovenop.

"Er is geen nauwere band tussen landen mogelijk dan die tussen onze landen (de VS en het VK, nvdr.)", begon Trump zijn gesprek met May. "Wij zijn aan het werken aan een handelsakkoord dat heel groot, heel krachtig zal zijn, geweldig voor beide landen en ik denk dat wij dat heel snel rond krijgen", zei Trump. 

De president zei ook dat hij dan toch een bezoek aan de Britse hoofdstad Londen zal brengen. Wanneer is nog niet duidelijk, maar "we komen er wel uit", aldus de president.

In Groot-Brittannië bestaat veel verzet tegen een mogelijk staatsbezoek van president Donald Trump, zeker na de twittervete die hij onlangs heeft uitgevochten met Sadiq Khan, de socialistische burgemeester van Londen. Zelfs premier May had toen de verdediging van Khan op zich genomen.

Wat Trump belooft, kan gewoon niet. Punt.

Met een breed handelsakkoord tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk wil Trump de economische gevolgen van de uittrede van het VK uit de Europese Unie deels opvangen. De "brexiteers" wilden het VK lostrekken uit de EU en dan meer open stellen voor handelsakkoorden met andere partners zoals de VS, voormalige kolonies zoals Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook India, China en Japan.

Probleem daarbij is dat volgens de Europese regels het VK geen handelsakkoorden mag sluiten en zelfs niet mag onderhandelen tot de brexit een feit is, de facto tot het Verenigd Koninkrijk niet langer lid is van de EU. Wat Trump dus belooft, zou tegen de Europese regels ingaan. Dat zei ook sir Simon Fraser, een voormalig topdiplomaat van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen aan de BBC.

Het is niet de eerste keer dat president Trump laat blijken de EU-regelgeving niet te kennen. Zo drong hij er onlangs bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel een paar keer hard op aan om een vrijhandelsakkoord te sluiten tussen de VS en Duitsland. Merkel probeerde het keer op keer duidelijk te maken dat dat niet kan: als EU-land kan Duitsland geen aparte handelsverdragen sluiten. De VS sluiten zo'n akkoord met heel de EU, maar niet met aparte lidstaten.

Meest gelezen