Van Overtveldt na begrotingstegenvaller: "Niet raken aan taxshift"

We mogen de "hervormingsmotor" die door de taxshift in gang is gezet niet laten stilvallen. Dat zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nadat bekend is geworden dat de regering voor de begroting van volgend jaar maar liefst 4,3 miljard euro moet vinden.
Nicolas Maeterlinck

De regering zit dit weekend bijeen op Hertoginnedal om zich te buigen over de begrotingscontrole. En dat wordt geen eenvoudige klus, want er is aan het licht gekomen dat voor volgend jaar 4,3 miljard euro moet gevonden worden. Dat is ruim een miljard meer dan werd aangenomen.

De ministers zitten vanmiddag in werkgroepen bijeen om de nieuwe cijfers uit te vlooien en met een kam door de begrotingscijfers te gaan om het cijfer van 4,3 miljard zo veel mogelijk naar beneden bij te stellen.

"We zullen voor 2018 en 2019 nog belangrijke inspanningen moeten doen. Die opdracht moeten we in de komende dagen en weken grondig en in alle sereniteit tot een goed einde brengen." Zo reageert Van Overtveldt  op de tegenvaller.

Net als zijn collega van Begroting Sophie Wilmès (MR) leest minister Van Overtveldt in het rapport een bevestiging van al gedane inspanningen. "We bouwen het structurele tekort van de regering-Di Rupo af van 3 procent naar ongeveer 1 procent", klinkt het in een persbericht.

Dat neemt niet weg dat er de komende jaren nog voor miljarden euro's maatregelen zullen moeten volgen. Van Overtveldt wijst erop dat de maatregelen de "hervormingsmotor" niet mogen laten stilvallen. "De taxshift heeft die motor in gang gezet. Daar mag dus niet aan geraakt worden. We moeten ook kijken hoe we de uitgavendrijvers in de sociale zekerheid onder controle kunnen houden", stelt de minister van Financiën.

Wat die taxshift betreft, wordt verder gekeken naar de vennootschapsbelasting -de belasting op bedrijven. Dit zou in eerste instantie betrekking hebben op kleinere bedrijven, de kmo's. Een meerwaardebelasting op aandelen zal er niet komen, maar CD&V eist nog altijd een extra belasting voor vermogens. 

Meest gelezen