Zomervakantie op de weg, of toch niet?

In sommige regio’s is het al begonnen, in andere gaat het maandag van start: het bouwverlof. Goed nieuws, want dat betekent minder drukte op de weg. Maar de grote spelbrekers zijn de wegenwerken. Die worden gepland in de zomervakantie, net omdat er dan minder verkeer is. En dan mogen we de grote vakantieuittocht ook niet vergeten.

In Brussel-Halle-Vilvoorde en Waals-Brabant is het bouwverlof vorige vrijdag al begonnen. In heel wat andere regio’s begint het dit weekend. West-Vlaanderen, Luxemburg en Namen volgen op 17 juli en de kantons Hamme en Lokeren zijn de laatste op 24 juli. Het bouwverlof zorgt voor minder drukte in het verkeer, al moet wel rekening gehouden worden met een grote vakantieuittocht.

Uit de cijfers van de VRT-verkeersredactie van vorig jaar blijkt dat de afname van de structurele files al eind juni begint door het einde van de examens en sommige pendelaars die al op vakantie vertrekken. Na elke start van een fase van het bouwverlof in juli dalen die files nog meer. “Opvallend is dat de daling vooral zichtbaar is in de ochtend en in mindere mate in de avond. Dat komt omdat er ’s avonds meer vrijetijdsverkeer is. Het effect van het kleinere volume pendelaars weegt daarom ’s morgens meer door”, zegt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie.

Hinder door wegenwerken

Niet alleen het bouwverlof start in de zomervakantie, ook heel wat wegenwerken beginnen dan. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer worden veel werken gepland in juli en augustus, omdat het dan minder druk is op de weg. En wegenwerken kunnen natuurlijk niet zonder hinder. Zo zijn er gedurende heel de zomervakantie files op de E40 van Leuven richting Brussel door de heraanleg van het wegdek tussen Bertem en Sterrebeek. In de twee rijrichtingen worden rijstroken afgesloten. Dat zal voor file zorgen die uitbreidt tot de Ring rond Brussel en de E314. Ook op de R2 aan de Tijsmans- en de Liefkenshoektunnel is er veel hinder in juli en augustus. Daar wordt het wegdek ook vernieuwd.

Grote vakantieuittocht

En dan zijn er nog de traditionele vakantiepieken. Vandaag verwacht Touring erg moeilijk verkeer in Europa met veel files richting het zuiden. Een grote rol speelt het begin van de schoolvakanties in verschillende Europese regio’s.

Dit weekend start de schoolvakantie in het midden van Nederland, waardoor er veel Nederlandse vakantiegangers via de Belgische wegen naar het zuiden rijden. Volgend weekend gaan ook het zuiden van Nederland en Nordrhein-Westfalen op vakantie. Volgens Hajo Beeckman zullen we behoorlijk wat Nederlandse en Duitse nummerplaten zien die op weg zijn naar het zuiden, de Belgische kust of naar Zeeland. Het noorden van Nederland gaat in het weekend van 21 juli op vakantie.

Ook in Frankrijk begint de schoolvakantie dit weekend en dat zorgt voor grote files vandaag in de omgeving van Parijs en kleinere files in de rest van Frankrijk. Vandaag wordt erg moeilijk verkeer met lange files verwacht door vertrekkende vakantiegangers in heel Frankrijk. Ook in Zwitserland en Oostenrijk is zaterdag een rode vertrekdag.

Meest gelezen