1.500 jongeren halen hun diploma via Examencommissie

1.500 jongeren hun diploma secundair onderwijs het voorbije jaar behaald via de Centrale Examencommissie. Wie afhaakt op school, kan daar nog examens afleggen. Het aantal leerlingen dat stopte op school is niet gestegen, maar er was wel een grotere groep die zijn diploma haalde via de examencommissie. Het waren 400 jongeren meer dan een jaar eerder, maar dat heeft ook een administratieve verklaring.

“We zien dat er jongeren zijn die hun diploma halen via zelfstudie. Dat zijn vaak jongeren die om de een of andere reden afgehaakt hebben op school”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Meestal zijn de kandidaten schoolmoe. Maar ook familiale of persoonlijke problemen spelen een rol. Vaak proberen leerlingen met een C-attest toch een diploma te halen via de examencommissie. “Als je dan toch nog een diploma secundair onderwijs kan halen, heeft dat een grote waarde, omdat het je sterker maakt op de arbeidsmarkt”, zegt minister Crevits.

Duizenden jongeren

Vorig jaar schreven 4.054 jongeren zich in om via deze omweg een diploma te halen, iets meer mannen (2.179) dan vrouwen (1.875). Dat waren er samen iets minder dan in 2015, toen er 4.284 kandidaten waren.

Toch haalden er vorig jaar opvallend meer jongeren hun diploma via de examencommissie dan een jaar voordien. Maar dat valt te verklaren door het feit dat de maandelijkse diploma-uitreiking niet op 31 december 2016 gebeurde, maar op 1 januari 2017.

Wie zich inschrijft voor de examens van de Commissie, schrijft zich vooral in voor de derde graad BSO. Gemiddeld doen de kandidaten er 15 maanden over om zo hun diploma of getuigschrift te behalen. 30 procent van de kandidaten combineert de studie met een job en nog eens 30 procent gaat toch naar school. De grootste groep deelnemers komt uit de provincie Antwerpen, gevolgd door Oost-Vlaanderen, Limburg, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en West-Vlaanderen.

Meest gelezen