66 meter hoge woontoren bedreigt status van Wenen als werelderfgoed

De Unesco dreigt ermee om de erkenning als werelderfgoed in te trekken voor het historische stadscentrum van Wenen. De wereldberoemde toeristische trekpleister van Oostenrijk zou zijn prestigieuze status kunnen verliezen vanwege plannen om een 66 meter hoge woontoren te bouwen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Een koetsier bij de Hofburg, een van de bekende historische gebouwen in Wenen.

Jaarlijks bezoeken meer dan 5 miljoen toeristen Wenen. De historische gebouwen, monumenten en tuinen in het stadscentrum zijn een van de belangrijke troeven van de stad. In 2001 werd het historische centrum daarom erkend als werelderfgoed door de VN-erfgoedorganisatie Unesco.

Maar 16 jaar later dreigt de stad die erkenning te verliezen. De Unesco heeft Wenen op de rode lijst van "bedreigd erfgoed" geplaatst. Doorn in het oog van de VN-organisatie is een ambitieus bouwproject waar de stad haar goedkeuring heeft aan gegeven. Net ten zuiden van het bekende Stadtpark wil men onder meer een hotel, een woontoren met luxe-appartementen, een fitness- en sportcentrum, een conferentiezaal een een schaatspiste bouwen.

Volgens het linkse stadsbestuur van Wenen zal het project, dat ook publieke ruimtes bevat voor bezoekers, de omgeving "attractiever en moderner" maken. In 2019 wil men starten met bouwen. Er is dus nog even tijd om een compromis te zoeken.

Kaart: de blauwe markering geeft de locatie aan het bouwproject.

Prestige

De Unesco heeft vooral een probleem met de geplande hoogte van de toren. Die is na protest van buurtbewoners al bijgesteld van 75 naar 66 meter, maar dat is volgens de VN-organisatie nog altijd te veel. Zij willen dat er niet hoger gebouwd wordt dan 43 meter en hebben het over een bedreiging voor de "universele waarde van de site". Het uitzicht van de stad draagt bij tot die waarde, zo luidt.

Het stadsbestuur van Wenen was eerder al gewaarschuwd door de Unesco. Enerzijds willen ze doorzetten met het project, anderzijds zeggen ze ook dat ze vastbesloten zijn om de status van werelderfgoed te behouden. De status verliezen zal de toeristen niet meteen weghouden van Wenen, maar het is wel iets waar steden graag mee uitpakken. Het zou geen goed doen aan het prestige van de stad, zo beseft men. Bovendien vrezen tegenstanders van het project dat het de deur zal openzetten voor andere hoge woontorens.

De Unesco-lijst van bedreigd erfgoed telt 54 momumenten/steden. Het grootste aantal staat op de lijst vanwege oorlog of politieke instabiliteit. Het gaat dan onder meer om sites in Afghanistan, Irak en Syrië. Een opvallende naam op de lijst is Liverpool. De aanleiding daarvoor zijn plannen voor de heraanleg van de historische dokken in de Britse stad.

Meest gelezen