Bijna 500 agenten gewond bij rellen Hamburg, SPD-burgemeester onder vuur

De Duitse minister voor Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel is niet te spreken over de rellen in Hamburg. "Deze orgie van geweld is slecht voor het imago van Duitsland", zegt hij scherp in Bild am Sonntag. Olaf Scholz, de burgemeester van Hamburg, krijgt kritiek omdat hij de risico's van de top onderschat zou hebben.
imago/Tim Wagner

Net als vorige nacht en de nacht daarvoor is het in de Duitse grootstad Hamburg opnieuw tot rellen gekomen in de marge van de G20-top. Vermoedelijk was het de laatste nacht van rellen, want die top van de rijkste landen ter wereld is gisterenavond afgelopen. Afgelopen of niet, de rellen hebben volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar  Gabriel wel ernstige schade aangebracht aan het imago van Duitsland. Hij heeft het zelfs over een orgie van geweld.

"Dergelijk geweld hebben de afgelopen jaren in Duitsland niet gezien", reageert ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier verbolgen. "Ik veroordeel het geweld tegen de politie en de plunderingen. Het schokt me echt."

(lees verder onder de foto)

De rellen zijn opnieuw in de wijk Schanzenviertel uitgebroken. De anarchistische betogers blokkeerden er de wegen en staken auto's in brand. De politie werd bekogeld met flessen, stenen en voetzoekers. De politie gebruikte waterkanonnen, pepperspray en traangas om de betogers weg te jagen. Een aantal agenten raakte gewond, verschillende betogers zijn opgepakt, hoeveel is nog niet duidelijk.

Ook in andere delen van Hamburg zijn verschillende auto's in brand gestoken. Pas kort voor zonsopgang is de rust teruggekeerd.

Lof voor de politie, maar risico's onderschat

Op een persconferentie van de burgemeester van Hamburg en de politie was er algemene lof voor de politiemensen die "lijf en leden geriskeerd hebben om de stad te beschermen tegen de relschoppers". De druk op de politie was enorm; niet enkel om de rellen te beheersen, maar ook om de veiligheid van de G20-top te verzekeren, luidt het.

In totaal raakten 476 politiemensen gewond, werden er 225 mensen in hechtenis genomen en zijn er 186 vandalen gearresteerd. De overheid van Hamburg belooft dat die streng vervolgd zullen worden voor hun aandeel in de vernielingen in de stad.

Unisono klonk naast de lof voor de politie ook dat de politici alles gedaan hebben om de onrust te bezweren en dat er meteen extra politiemensen uit andere gebieden van de deelstaat Hamburg en zelfs uit andere Duitse deelstaten zijn overgebracht. Ook antiterreureenheden werden ingezet tegen de betogers. 

Toch zijn veel inwoners van Hamburg -en vooral diegenen wiens eigendommen vernield zijn- boos op de sociaaldemocratische burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz. Die had voorafgaand aan de top de inwoners gerustgesteld dat er geen of weinig risico's zouden zijn en hem wordt nu nalatigheid verweten.

Scholz regeert in Hamburg samen met de groenen en de rellen kunnen dus een politiek tintje krijgen, zeker met de Duitse parlementsverkiezingen van 24 september aan de horizon. Het is dan wellicht geen toeval dat het vandaag nu net SPD-politici zoals Steinmeier en Gabriel zijn die de wanordelijkheden van de voorbije dagen in alle toonaarden afkeuren.