Britse Queen brengt meer kleur in koninklijke huishouden

Majoor Nana Kofi Twumasi-Ankrah wordt de eerste zwarte "equerry" in de Britse geschiedenis. In zijn functie zal hij de Britse koningin bijstaan bij belangrijke evenementen. De functie wint aan belang, nu prins Philip, de gemaal van Queen Elizabeth, zich dit jaar zal terugtrekken uit het publieke leven.

"Equerry" of "stalmeester" is een van de belangrijkste functies aan het hof. Oorspronkelijk was die persoon verantwoordelijk voor de koninklijke stallen, maar tegenwoordig is die functie geëvolueerd tot die van vertrouweling en persoonlijke assistent van de vorst.

Twumasi-Ankrah zal de koningin assisteren bij officiële aangelegenheden en belangrijke gasten verwelkomen in de koninklijke residenties.

Het Britse koningshuis kreeg in het verleden de kritiek racistisch te zijn. Zo was er een aanklacht van een voormalige secretaresse van prins Charles. Zij beweerde dat ze ontslag genomen had omdat ze zich gediscrimineerd voelde door het andere personeel. "Het personeel wou duidelijk een wit gezicht. Er deden altijd mopjes over zwarten en beledigingen de ronde", zei ze. Uiteindelijk verloor ze haar claim.

Twumasi-Ankrah is 38 jaar. In 1982 kwam hij met zijn ouders vanuit Ghana in Groot-Brittannië wonen. Hij was de eerste zwarte officier bij de Household Cavalry. Hij voert er het bevel over 120 manschappen en 120 paarden. In die hoedanigheid nam hij al deel aan verschillende koninklijke evenementen, zoals de verjaardagsparade van de Queen in 2011 en het huwelijk van prins William en Kate. De Queen zou hem volgens The Sunday Times zelf gekozen hebben uit een aantal kandidaten. 

In deze video op youtube uit 2011 spreekt Twumasi-Ankrah over hoe hij de Britse samenleving ervaart.

Meest gelezen