Congo: "Belgische militairen mogen het land wel verlaten"

De Congolese regering ontkent dat er 12 Belgische militairen vastzitten op hun basis in Kindu, in het oosten van het land. Volgens de Congolese minister van Informatie Lambert Mende mogen de militairen wel degelijk weg, maar draait het dispuut om de Belgische vraag voor een inreisvisum voor 50 andere militairen.

Eerder deze week raakte bekend dat twaalf Belgische militairen al enkele weken vastzitten op hun basis in Kindu. De twaalf bewaken daar militair materieel. Ze konden naar verluidt het land niet uit omdat Congo een transportvliegtuig geen toestemming gaf de soldaten en hun materieel te komen ophalen.

De Congolese regering ontkent echter dat de 12 het land niet mogen verlaten. Het dispuut tussen Congo en België draait ergens anders om, zo liet de Congolese minister van Informatie Lambert Mende verstaan. Volgens Mende mogen de militairen wel weg, maar vraagt België ook een inreisvisum voor 50 extra militairen om de anderen te helpen hun materieel weg te halen.

De Congolese regering wil daar echter geen toestemming voor geven, omdat het mogelijk om gevoelig materiaal gaat. Ze zou wel willen onderhandelen over een inreisvisum voor 20 extra soldaten, maar niet meer dan dat.

Belgische operatie stilaan afgebouwd

België heeft de voorbije jaren in de streek rond Kindu Congolese soldaten opgeleid en genie-opdrachten vervuld. De operatie was stilaan afgebouwd. Volgens cijfers van april zaten er nog 8 Belgen in Kindu, om een lokale brigade op te leiden en te evalueren.

7 anderen werkten in Lokandu, voor een huisvestingsproject voor de gezinnen van Congolese militairen. In Niemba, ten slotte, zaten nog 6 geniesoldaten om een brug te bouwen. De soldaten zouden mogelijk gevoelig materiaal in bezit hebben over het geweld in Kasaï en Congo zou niet willen dat dat het land uit gaat, zegt zender RTL/TVI.

Spanning is te snijden

De spanning tussen België en Congo is te snijden. In april zette Congo de militaire samenwerking stop nadat onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders kritiek had geuit op de aanstelling van de nieuwe Congolese premier.

Congo wordt geplaagd door verschillende brandhaarden van geweld, in Noord-Kivu en Kasaï, en door een politieke impasse. De nationale kiescommissie CENI heeft gisteren aangekondigd dat er geen nieuwe presidentsverkiezingen kunnen plaatsvinden voor het einde van dit jaar. Dat was nochtans afgesproken in het vredesakkoord van 31 december vorig jaar.

Het feit dat de verkiezingen telkens worden uitgesteld zien opposanten als een manoeuvre van president Joseph Kabila om langer aan de macht te blijven. Kabila had op 19 december moeten aftreden, maar hij lijkt niet te willen inbinden.

Meest gelezen