De 5 boeken die het leven van Fatma Taspinar hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om uzelf in de zetel te nestelen met een uitstekend boek. Daarom polsen we iedere zevende dag van de week naar het favoriete leesvoer van een bekend gezicht. Vandaag vertelt VRT-journaliste Fatma Taspinar (34) over haar vijf lievelingsboeken. "Ze zeggen vaak: "Te is nooit goed, behalve in tevreden." Maar te veel boeken lezen, bestaat ook niet."

Waarom doen mensen wat ze doen? Die vraag is de drijfveer voor justitie-journaliste Fatma Taspinar. Je zou er bijna van uitgaan dat haar interesse in criminologie ontstaan is door verrukt te zijn over spannende whodunits. Niets is minder waar: vroeger las ze zeer weinig thrillers, omdat de taal daarin vaak ondergeschikt is aan het verhaal. "Aan criminologie en justitie hangt er weinig romantiek. Dat is pure, bittere realiteit. Met boeken kan ik die wereld helemaal achter mij laten en tot rust komen, wat voor mij niet lukt met films of series. Woorden zijn troostend."

Telkens wanneer Taspinar een boek koopt, schaft ze zich ook een mooie bladwijzer aan. "Die geplooide oortjes in boeken vind ik echt niet oké. Bijna elk boek in mijn boekenkast beschikt dus over een eigen bladwijzer. Behalve als het een souvenir is, dan gebruik ik die voor meerdere boeken."

1. Koning van Katoren – Jan Terlouw

"Koning van Katoren" is voor Taspinar het oerboek van haar jeugd. "Het is het allereerste boek dat ik echt beleefd heb. Dit is het boek waardoor ik verliefd werd op (jeugd)literatuur."

De 17-jarige Stach wil koning worden van het land Katoren, waar al zeventien jaar lang geen koning meer regeert. De ministers van het land geven Stach zeven opdrachten. Als hij erin slaagt om deze te vervullen, dan wordt hij de nieuwe koning. "Ik kan dit boek nog steeds goed voor de geest halen en nu ik het met het ouder worden herlees, zie ik pas hoe slim dit verhaal in elkaar zit en wat voor een inspirerend figuur Terlouw is. De zeven opdrachten gaan over grotere maatschappelijke problemen. Het is heel straf hoe je zulke problematieken kan vertalen naar een kinderverhaal." Na het lezen van "Koning van Katoren" kon je Taspinar elke woensdagnamiddag in de bibliotheek terugvinden bij de letter T.

2. De engelenmaker – Stefan Brijs

Dit boek speelt zich af op het drielandenpunt, waar de grenzen van België, Duitsland en Nederland samenkomen. "Ik ben daar vroeger twee keer naar op schoolreis geweest. Je kan daar je hand opleggen. Het is een weinig inspirerende plek, maar door dit boek herbeleefde ik die momenten."

Een boek hangt bij Taspinar vaak vast aan een bepaalde periode. Toen ze "De engelenmaker" las, ongeveer tien jaar geleden, was ze bezig met haar vakantiejob als hostess. "Het was slecht weer, ik was in een groep terechtgekomen waarbij ik me niet goed in mijn vel voelde en het werk op zich was ook heel afstompend. Ik stond daar maar in Bellewaerde gratis filmkaarten uit te delen. Door dit boek kon ik even mijn eigen leven ontvluchten. Het heeft me echt door die zomervakantie geholpen."

Enkele maanden geleden zat Taspinar nog naast Stefan Brijs in "Uitgelezen", het boekenprogramma van Vooruit Gent. Die avond praatten ze over een drietal boeken die ze moesten lezen, maar iedere gast mocht ook een zelfgekozen boek aanbevelen. Na lang twijfelen heeft Taspinar het toch aangedurfd om dit boek van Brijs op te noemen. "Onlangs kreeg ik post uit Andalusië, waar Brijs woont. Ik kreeg van hem zijn laatste boek met het opschrift: "Voor het meisje die het heeft aangedurfd om mijn boek te kiezen." Heel leuk, natuurlijk."

3. Zomerhuis met zwembad – Herman Koch

Net zoals bij Jan Terlouw en Stefan Brijs, las Taspinar alle boeken van Herman Koch na het lezen van "Zomerhuis met zwembad". Het boek gaat over een huisarts die een medische fout begaat, waardoor een van zijn patiënten overlijdt. De vraag is alleen: is het wel een fout of was het met opzet? "Als ik een boek heb uitgelezen, waar ik verzot op ben, dan moet ik alles weten. Alles over het boek, de auteur, andere boeken, enzovoort. Ik ben een veelvraat op dat vlak. Ze zeggen vaak: "Te is nooit goed, behalve in tevreden." Maar te veel boeken lezen en kennis opdoen, bestaat ook niet."

Taspinar vindt Herman Koch fantastisch. "Hij kan kleine banaliteiten uit het dagelijkse leven omschrijven op een manier waarvan je denkt: "Wauw". Het is exact hoe ik erover denk, maar ik zou het nooit zo kunnen neerpennen. Met een glimlach en soms een schaterlach."

4. The curious incident of the dog in the nighttime – Mark Haddon

Taspinar is verzot op de Engelse taal en kan ook de humor wel smaken. "Kijk naar die titel… Alleen al op basis daarvan zou ik in het boek willen lezen. Zo ligt er nu nog een klaar: "The short history of nearly everything"."

Het verhaal gaat over een heel intelligente jongen met het syndroom van Asperger. Op een dag vindt hij op de oprit van een buur het karkas van een dode hond. Hij beslist om het mysterie op te lossen en er een detectiveverhaal over te schrijven. "Als criminoloog lees ik graag boeken over iemands gewoontes en gedragingen, vooral wanneer het niet clichématig beschreven is zoals in dit boek."

5. Our iceberg is melting – John Kotter

Het boek "Our iceberg is melting" kreeg Taspinar van iemand die in de consultancywereld zit. Het gaat over een pinguïnkolonie op Antarctica. Een nieuwsgierige pinguïn ontdekt op een bepaalde dag een groot probleem dat hun woonomgeving in gevaar brengt, maar niemand luistert naar hem. Een fictief verhaal, maar intrinsiek is het helemaal niet fictief.

"Eigenlijk gaat het over mensen en hoe ze omgaan met verandering. De pinguïns zijn allemaal karikaturen van mensen die je in het dagelijkse leven tegenkomt. Pinguïn NoNo staat, bijvoorbeeld, voor iemand die tegen verandering is. Grote denkers en revolutionairen komen de dag van vandaag nog steeds op zo’n punt te staan, waarbij het moeilijk is om anderen te overtuigen om ook uit hun comfortzone te stappen. Zelf kan ik ook niet goed tegen grote omwentelingen, maar op de een of andere manier omarm ik het toch altijd. Met ouder te worden weet ik ook dat alles uiteindelijk wel goed komt, als de verandering in de juiste omstandigheden gebeurt."

Meest gelezen