Fatih-moskee in Beringen zegt gesprek met minister Homans af

Het bestuur van de Fatih-moskee in Beringen heeft het gesprek dat morgen gepland stond met Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) afgezegd. Dat laten het bestuur van de moskee en het kabinet van de minister weten. De minister heeft de erkenning van de moskee vorig weekend ingetrokken en zou morgen een onderhoud hebben met het bestuur van de moskee. Maar de moskee heeft dat gesprek afgezegd.

Minister Homans trok de erkenning van het gebedshuis vorig weekend in omdat "bevolkingsgroepen er tegen elkaar worden opgezet". Volgens de minister zette de moskee de Gülen-beweging op één lijn met terreurgroep IS, hoewel die beweging bij de veiligheidsdiensten niet als staatsgevaarlijk bekend staat.

Het moskeebestuur nodigde de minister vervolgens uit voor een onderhoud. Homans ging in op de uitnodiging, maar was niet van plan om haar beslissing bij te sturen: "mijn beslissing is onherroepelijk. Het ministerieel besluit is al ondertekend en verstuurd", aldus minister Homans.

Reden onduidelijk

Het moskeebestuur heeft het gesprek dit weekend dan toch afgezegd, maar wil niet kwijt waarom. "Eventueel wordt er nog een nieuwe afspraak gemaakt, maar die kans is heel klein", zegt Erdogan Yildiz van het moskeebestuur. Het kabinet van minister Homans bevestigt de annulatie. "Wij zijn onmiddellijk ingegaan op de vraag voor een gesprek en hebben hen ook binnen de week een afspraak gegeven", zegt Toon De Bock, woordvoerder van minister Homans.

Dat was volgens de De Bock niet evident "gezien het feit dat de laatste weken voor het zomerreces altijd zeer druk zijn". "Tot donderdag hadden we nog steeds geen bevestiging gekregen van de afspraak, daarom hebben wij zelf nog eens een mail gestuurd met de vraag om de afspraak te bevestigen", aldus De Bock. "We kregen onmiddellijk een antwoord terug waarbij ze de afspraak hebben afgezegd."

Meest gelezen