Fransman die samenwerkte met garagebox-broers is voor antiterreurrechter gebracht

De 42-jarige Fransman die samen met de broers Saouti een aanslag zou hebben gepland, is vandaag voor een Franse antiterreurrechter gebracht. De rechter zal moeten beslissen of de man in verdenking wordt gesteld. Dat hebben gerechtelijke bronnen meegedeeld aan het Franse persbureau AFP.

Afgelopen woensdagochtend hadden Franse en Belgische speurders een actie opgezet om een terreurcel op te rollen die vergevorderd was in de voorbereiding van een nieuwe aanslag.

In Anderlecht werden er op zes plaatsen huiszoekingen gehouden: vier in woningen, twee in garageboxen. In een garagebox vonden de speciale eenheden onder andere Kalasjnikovs, handvuurwapens met munitie, politie-uniformen en kogelwerende vesten. Daarbij werden ook de broers Saouti opgepakt.

Zij waren geen onbekenden voor het gerecht: hun broer Saïd Saouti werd vorig jaar al veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Hij was ook lid van de Kamikaze Riders, een motorbende waarvan verschillende leden al veroordeeld werden voor terrorisme. De bende werd onder meer verdacht van dreiging op oudejaarsavond in Brussel twee jaar geleden.

Franse verdachte vandaag voor antiterreurrechter

Ook in Frankrijk werden woensdagochtend speuracties opgezet in het kader van dit dossier. In Rijsel werd er toen één man opgepakt die in contact stond met de Belgische verdachten. De 42-jarige Fransman heeft een zwaar crimineel verleden en zou ook geradicaliseerd zijn. Hij en de broers Saouti hadden de voorbije maanden regelmatig telefonisch contact. Er is sprake ook van minstens één fysieke ontmoeting in de omgeving van Brussel.

De Fransman is vandaag voor een antiterreurrechter gebracht. Die zal moeten beslissen of de man in verdenking wordt gesteld.

Meest gelezen