Kelly McGillis: "Ik moest voortdurend in een gebukte houding acteren"

Niet alleen Tom Cruise werd in 1986 een (nog groter) sekssymbool door de romantische actiefilm "Top gun". Ook zijn tegenspeelster Kelly McGillis kreeg al snel de noemer "babe" opgespeld, terwijl ze als stijlvolle lesgeefster met de geblondeerde krullen, Charlie Blackwood, uiteindelijk het bed mocht delen met Maverick, rol van Cruise. "Maar dat was alleen maar acteren", aldus McGillis die vandaag 60 wordt.

De toen 29-jarige actrice schitterde voor "Top Gun" al in de bioscoopfilm "Witness", maar het was de blockbuster "Top gun" die van haar een filmster maakte.

McGillis: "Deze film veranderde veel voor mij. Omdat mensen me tot dan vooral kenden van "Witness", waarin ik acteerde met een kapje en zo’n typische Amish-jurk. Daardoor wist niemand hoe ik er in het echt uitzag. Nu herkende men me plots en mijn naam werd gemeengoed. Daardoor kon ik dingen doen, bijvoorbeeld in het theater, die ik anders financieel nooit had kunnen doen. Ik kon dus meer risico’s nemen en dat doe ik graag." (Yahoo Movies, februari 2013)

Aan "Top Gun" behield McGillis alvast erg leuke herinneringen: "Toen ik meewerkte aan die film, had ik het gevoel op een zomerkamp te zijn. Na een opnamedag werd er vooral gefeest. Ronduit plezant. En Tom Cruise was geweldig. De liefste man ooit. Het was fantastisch om met hem te kunnen samenwerken." (Yahoo Movies)

"Het enige probleem was dat ik een stuk groter was dan Tom. Tijdens de opnames heb ik dan ook bijna voortdurend moeten krom staan, in een gebukte houding, alsof ik een zoutzak was." (Daily Mail, oktober 2010)

"Die bedscène met Tom (zie fragment hierboven), dat was louter acteren. Ik was daar helemaal niet zenuwachtig voor. Het was niet meer dan een job waarbij je doet wat men verwacht dat je doet. Niet meer en niet minder." (MTV, februari 2013)

"De liefdesscène in de lift en de bedscène hebben we op een later tijdstip opgenomen, waardoor er een aantal ingrepen moesten gebeuren. Ik was toen al met de opnames van een andere film bezig, waarbij mijn haren langer waren. En bruin. Voor de liftscène hebben ze me daarom een baseballpet opgezet. De bedscène verliep dan weer helemaal in het donker, alsof we schaduwen waren." (Yahoo Movies)

"Die film had ook niets te maken met de realiteit, alles werd danig gestileerd, met een grote scheut klasse en stijl overgoten." (Lifestylewebsite Crave, februari 2013)

"Als ik nu naar die film kijk, dan denk ik: "Goh, wat was ik jong toen." Terwijl ik toen dacht: "Goh, wat ben ik toch dik." Terwijl ik nu helemaal geen dik persoon meer zie in die film.”( Entertainmentwebsite Act Two, maart 2016)

Na "Top gun" kende McGillis nog successen in "The accused", naast Jodie Foster, en in "The Babe", naast John Goodman. Voor ze zich in 2009 outte als lesbisch, was McGillis 2 keer getrouwd. Ook haar huwelijk daarna, met Melanie Leis, eindigde in een scheiding. Momenteel zou ze beroepsmatig acteerlessen geven in Asheville, North Carolina.

Meest gelezen