Recordaantal vreemdelingen in juni het land uitgezet

In juni zijn er 447 vreemdelingen gedwongen ons land uitgezet. Dat is het hoogste aantal sinds 2007. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. Bij de gerepatrieerden waren er 156 gevangenen. De anderen zijn vreemdelingen die niet voor asiel in aanmerking kwamen.
Archieffoto

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zegt dat de hoge cijfers het gevolg zijn van de terugname akkoorden die hij met een aantal landen heeft afgesloten. Het gaat om Marokko, Kameroen, Nigeria, Irak en Somalië.

"Daar hebben we heel hard op ingezet de laatste 2,5 jaar", zegt Francken aan VRT Nieuws. "Ik heb daar heel veel tijd ingestoken. De resultaten worden nu zichtbaar. Ik ben daar tevreden over."

Ook het aantal plaatsen in de terugkeercentra is gestegen van 400 naar 600. Daar worden mensen ondergebracht vlak voor hun vertrek.

Francken is blij dat er vooral resultaten geboekt worden met het uitzetten van criminelen. De andere mensen die uitgezet zijn, verbleven illegaal op het grondgebied. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die de asielprocedure doorlopen hebben, maar geen asiel gekregen hebben.

"We hebben heel veel asielinstroom gehad in 2015. We hebben toen ongeveer 50.000 mensen ontvangen. Daarvan zijn heel wat dossiers ondertussen behandeld. Ongeveer de helft wordt erkend als vluchteling. De andere helft krijgt het bevel om het grondgebied te verlaten. Die zien we nu ook in die statistieken", zegt Francken.

Meest gelezen