Senator John McCain: "Trumpcare is dood"

De Amerikaanse Republikeinse senator John McCain gelooft niet dat de nieuwe ziekteverzekeringswet -Trumpcare- die in de Senaat wordt besproken nog voor de parlementaire vakantie goedgekeurd raakt.
John McCain

De nieuwe ziekteverzekeringswet moet Obamacare vervangen, het gezondheidssysteem dat door de vorige president was ingevoerd. Het afschaffen ervan was een van de belangrijkste beloften die president Trump in zijn verkiezingscampagne had gedaan.

Eerder dit jaar heeft het Huis van Afgevaardigden een voorstel voor een nieuwe ziekteverzekeringswet met een nipte meerderheid goedgekeurd, maar het was meteen duidelijk dat de Senaat die niet zo maar zou overnemen. De Republikeinse fractieleider in de Senaat, Mitch McConnell, begon daarom met het opstellen van een alternatieve versie, maar al snel werd duidelijk dat verschillende partijgenoten bezwaren hadden tegen de nieuwe tekst. Aangezien de Republikeinse meerderheid in de Senaat veel kleiner is dan in het Huis, mogen er maar maximaal twee dissidenten zijn in het Republikeinse kamp om de wet goedgekeurd te krijgen.

Voorstel is dood

De senatoren komen morgen weer bijeen, na een week vakantie ter gelegenheid van de nationale feestdag op 4 juli. De meeste senatoren zijn in die tijd in hun thuisstaat geweest en het ziet er naar uit dat dat geen goed gedaan heeft aan de steun voor de nieuwe tekst. Veel kiezers, ook de Republikeinse, zijn namelijk niet opgezet met de voorstellen om Obamacare te vervagen door een nieuwe wet met als mogelijk gevolg dat ze zich geen ziekteverzekering meer zouden kunnen permitteren. Met het vooruitzicht op parlementaire verkiezingen volgend jaar, zijn de senatoren daar zeer gevoelig voor.

Zeker tien Republikeinse senatoren verzetten zich tegen de versie van Trumpcare die nu voorligt in de Senaat, en een aantal anderen zijn nog onbeslist. Dat doet de voormalige presidentskandidaat John McCain In een interview op CBS besluiten dat het voorstel waarschijnlijk "dood" is. Volgens hem zullen de Republikeinen moeten samenwerken met de Democraten om samen een alternatief voor Obamacare op te stellen.

Die mogelijkheid is vorige week ook al geopperd door McConnell. Hij is wel van plan een stemming te houden voor de vakantie die op 29 juli ingaat, maar zei meteen dat als het voorstel geen meerderheid krijgt, er misschien met de Democraten moet worden samengewerkt om te voorkomen dat de sector van de privé-verzekeraars zou instorten. "Niets doen is geen optie", aldus McConnell.

De stafchef van het Witte Huis, Reince Priebus, zegt dat president Trump verwacht dat het Congres een nieuwe ziekteverzekeringwet goedkeurt voor de vakantie ingaat, maar het ziet er dus alsmaar meer onwaarschijnlijk uit dat dat zal lukken.

Meest gelezen