Topministers hebben koppen opnieuw bijeen gestoken over begroting

De topministers van de regering-Michel hebben in het kasteel Hertoginnedal bijeen gezeten om de begroting te bespreken. Ze zijn op zoek naar 4,3 miljard euro. Rond 20.30 was de vergadering voorbij. De oppositiepartij SP.A vreest dat de gewone burger opnieuw de factuur zal betalen.
Hertoginnedal (foto archief)

Sinds 17 uur vanavond zaten de topministers van de regering-Michel samen op Hertoginnedal om de begroting te bespreken. Rond 20.30 uur was die vergadering afgelopen. De agenda voor het vervolg van de werkzaamheden ligt nog niet vast.

Vandaag hebben aftastende gesprekken over de aanpak van de begroting plaatsgevonden. In eerste instantie volgt nog bijkomend rekenwerk en proberen kabinetswerkgroepen de besparingsinspanning met enkele honderden miljoenen naar beneden te krijgen.

Vraag is ook of wordt vastgehouden aan een begrotingsevenwicht in 2019. Daarvoor zou zelfs een inspanning van 7,7 miljard euro nodig zijn. Vicepremier Kris Peeters (CD&V) zegt dat het in ieder geval niet de bedoeling kan zijn om de banengroei weg te besparen.

De N-VA wil vooral de stijgende kostenposten in de sociale zekerheid aanpakken: de pensioenen, de gezondheidszorg en de langdurig zieken. Peeters van zijn kant zegt dan weer dat zware besparingen in de sociale zekerheid niet "wijs" zijn, omdat er daar al veel gesaneerd is.

Burger betaalt de factuur

De SP.A vreest intussen dat de factuur van de besparingen opnieuw bij de burger zal terecht komen. “Een eerlijke bijdrage van de grote vermogens is in de verste verte nog niet in zicht. Ik reken er op dat CD&V dit keer echt op tafel klopt", zegt Kamerlid Karin Temmerman.

"De eerste drie jaar van de regering-Michel is al bespaard in de gezondheidszorg, op de rug van zieken en gepensioneerden, en dat lukte met een vingerknip. De facturen van elektriciteit, water, suiker, tabak en alcohol werden verhoogd. Op echte hervormingen voor ons land was het wachten en is het vandaag nog steeds wachten."

"Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laat weten dat een meerwaardebelasting op aandelen er niet zal komen.Wij rekenen er op dat CD&V dit keer echt op tafel klopt zodat de middenklasse in dit land eindelijk krijgt waar ze recht op heeft: een eerlijke bijdrage van de grote vermogens in dit land", aldus Temmerman.

Meest gelezen