Turkse oppositieleider op massabijeenkomst: "Deze mars is een nieuwe geboorte"

In de Turkse stad Istanbul hebben zich vanmiddag honderdduizenden tegenstanders van president Erdogan verzameld. Ze luisterden er naar oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de grootste oppositiepartij CHP. De meeting was het eindpunt van de 'mars voor gerechtigheid' die op 16 juni in de hoofdstad Ankara was vertrokken. Onderweg sloten zich duizenden anderen aan.
AFP or licensors

De betogers wilden op vreedzame wijze protesteren tegen de streng islamitische regering van president Erdogan. Die heeft na een referendum in april meer macht gekregen. Hij heeft 50.000 mensen laten arresteren en 100.000 anderen laten ontslaan sinds de verijdelde staatsgreep van een jaar geleden.

De aanhangers van Kilicdaroglu vergelijken hun leider met de Indiase vredesapostel Mahatma Gandhi. Gandhi organiseerde in 1930 een vreedzame mars om te protesteren tegen de Britse overheersing, ze vormde een belangrijk onderdeel in de Indiase strijd voor onafhankelijkheid.

Geen partijvlaggen

De rally vond plaats onder toezicht van zo’n 15.000 politieagenten op een groot terrein aan de oever van de Bosporus, dicht bij de gevangenis Maltepe. Daar zit Enis Berberoglu opgesloten, een parlementslid van de CHP. Hij werd tot 25 jaar cel veroordeeld omdat hij vertrouwelijke informatie zou hebben doorgespeeld aan de krant Cumhurriyet. Zijn arrestatie was de directe aanleiding tot de mars. De manifestanten kwamen uit alle streken van het land en waren in het rood en wit gekleed en droegen alleen Turkse vlaggen, foto’s van Atatürk, de stichter van de Turkse seculiere republiek, en bordjes en T-shirts met de tekst ‘Adalet’, ‘gerechtigheid’.

De 68-jarige Kilicdaroglu hield een toespraak van meer dan een uur. “Wij hebben opgestapt voor gerechtigheid, voor het recht van de verdrukten, voor de opgesloten parlementsleden en journalisten, en voor de studenten en ontslagen werknemers.” Hij noemde 9 juni niet het einde van de mars. “Er komen er nog meer. Dit is niet het einde, het is een nieuwe geboorte”.

De mars op Istanbul en de protestmeeting is de grootste in vele jaren in Turkije. Kilicdaroglu en zijn CHP werd verweten de laatste jaren geen vuist te kunnen maken tegen de AKP van president Erdogan, maar heeft nu toch aangetoond dat hij een massa mensen kan mobiliseren.

Het is nog niet duidelijk hoe Erdogan op de manifestatie zal reageren. De volgende weken zal alles in het teken staan van de herdenking van de mislukte staatsgreep van vorig jaar, maar nadien zou het wel eens kunnen dat Kilicdaroglu zelf beschuldigd zal worden van het helpen van Berberoglu en opgepakt zal worden, denkt freelance-journalist Marc Guillet die de manifestatie bijwoonde.

AFP or licensors

Meest gelezen