VS-leger verlaat de planeet: Amerikanen willen ruimtekorps oprichten

Het Amerikaanse leger krijgt er mogelijk binnenkort een nieuw component bij. Na onder meer de land- en de zeemacht volgt het ruimtekorps. Dat is alvast een plan dat voorligt in het Amerikaanse Congres. Concreet zou dat korps de Amerikaanse belangen in de ruimte moeten beschermen.

Het lijkt sciencefiction, maar de oprichting van een heus ruimtekorps ligt momenteel wel degelijk op tafel in het Amerikaanse Congres. Trekkies vinden het wellicht jammer dat voor de ietwat saaie naam "Space Corps", ruimtekorps dus, is gekozen en niet voor het spannendere "Star Fleet" uit "Star Trek". Als alles wordt goedgekeurd, kan het ruimtekorps in 2019 al worden opgericht.

Het korps wordt een speciale afdeling van de luchtmacht en moet de Amerikaanse militaire belangen behartigen in de ruimte. We zijn erg afhankelijk geworden van wat er allemaal rondzweeft in de ruimte. Denk maar aan communicatie- en spionagesatellieten. De Amerikanen zijn nu van plan om met die nieuwe legereenheid die zaken te verdedigen.

Stiekem zijn de Amerikanen -en wellicht nog andere landen- al langer militair bezig in de ruimte. Het Air Force Space Command is al een onderdeel van de Amerikaanse luchtmacht en voert al militaire opdrachten uit in de ruimte. Zo is er het mysterieuze ruimtetuig X-37-B. Een geheim toestel van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat al sinds 2010 testen uitvoert. Het zou onder meer met dit toestel zijn dat het Ruimtekorps de Amerikaanse satellieten in een baan rond de aarde zou beschermen. Hoe dat zou gebeuren, is nog niet duidelijk.

(lees verder onder de afbeelding)

Nu is het Amerikaanse ruimtevaartprogramma altijd wel al verstrengeld geweest met het Amerikaanse ministerie van Defensie. De NASA is opgericht in volle Koude Oorlog om de ruimtewedloop met aartsvijand Sovjet-Rusland te winnen. De eerste astronauten waren geen wetenschappers, maar stuk voor stuk piloten van de Amerikaanse luchtmacht. Toch is de missie van de NASA altijd vredelievend geweest.

Dat laatste is ook internationaal zo afgesproken in het zogenoemde Ruimteverdrag uit de jaren 60. Dat verdrag dat is geratificeerd door 109 landen stelt dat het verboden is om massavernietigingswapens in een baan rond de aarde te brengen of te installeren op andere hemellichamen zoals bijvoorbeeld de maan. Het Ruimteverdrag houdt landen op zich niet tegen om een militaire ruimtekorps op te richten.

De samenwerking in de ruimte is zover bekend ook nu nog steeds vredelievend. Hoe hoog de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland soms ook oplopen, in de ruimte blijven ze nauw samenwerken in en aan het Internationaal Ruimtestation ISS.

Meest gelezen