25 Romeinse brieven uit de 1e eeuw duiken op nabij de Muur van Hadrianus

In het Verenigd Koninkrijk zijn 25 Romeinse brieven gevonden bij opgravingen in de buurt van de Muur van Hadrianus. Dat meldt The Guardian. De documenten dateren uit de 1e eeuw en zijn gemaakt van dunne vellen berkenhout.

Precies 25 jaar nadat het fort van Vindolanda in de buurt van de Muur van Hadrianus in het Verenigd Koninkrijk een eerste schat aan Romeinse brieven uit het begin van onze jaarrekening heeft prijsgegeven, hebben archeologen opnieuw 25 documenten uit dat tijdsvak gevonden bij opgravingen op de Romeinse site. Dat gebeurde op 22 juni, zo weet The Guardian.

Net als toen gaat het om een reeks flinterdunne vellen berkenhout die destijds met inkt zijn beschreven en dankzij de anaerobe bodem op die plek merkwaardig goed bewaard zijn gebleven. Toch zullen scans met infraroodlicht nodig zijn om de inhoud van de brieven te ontcijferen.

Eikenhout

Een van de brieven is niet gemaakt van berkenhout, maar wel van eikenhout. Bovendien is die dubbelgevouwen. Dat doet de archeologen vermoeden dat het om een document gaat dat belangrijker is dan de brieven van berkenhout. Toch zijn ook die interessant omdat ze vaak persoonlijke boodschappen bevatten die meer vertellen over het alledaagse leven van toen.

Zo menen de archeologen alvast 1 brief in verband te kunnen brengen met de honderden brieven die in 1992 zijn gevonden, de zogenoemde Vindolanda tablets. Dezelfde Masclus die zijn overste toen om een grotere voorraad bier op zijn wachtpost op de Muur van Hadrianus smeekte, vraagt hem nu om verlof.

Belang

Net als de oorspronkelijke Vindolanda tablets behoren deze brieven tot de belangrijkste archeologische vondsten ooit in het Verenigd Koninkrijk. De oudste brieven zijn decennia voor de bouw van de Muur van Hadrianus geschreven, de verdedigingslinie die de Romeinse keizer Hadrianus in de 2e eeuw liet optrekken. Enkel de zogenoemde Bloomberg tablets die later in Londen zijn gevonden, zijn nog ouder.