Amnesty voert actie aan Turkse ambassade

Aan de Turkse ambassade in Brussel heeft Amnesty International een korte protestactie gehouden. Twee medewerkers van de Turkse afdeling van Amnesty zijn onlangs opgepakt.

Vorige week was al de voorzitter van de Turkse afdeling van Amnesty International opgepakt. Nu is de ook de directeur van de organisatie meegenomen door de politie. En dat schokt Amnesty.

Eva Berghmans van Amnesty: "Wij bestaan al sinds 1961 als internationale NGO en het is nog nooit gebeurd dat én een voorzitter én een directeur opgepakt worden en vals beschuldigd worden." Die beschuldiging luidt volgens Amnesty: lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie.

Amnesty zegt dat de arrestaties het gevolg zijn van het politieke klimaat in Turkije. "Wat wij zien is een steeds verregaandere repressie tegen alles wat kritiek of oppositie is, tegen alles wat het vrije woord is. En zelfs Amnesty International ontsnapt niet meer aan die repressie." Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) had de arrestaties eerder ook al veroordeeld.

Meest gelezen