Bezorgt de pizzakoerier binnenkort de post in Nederland?

"Er moeten fundamentele keuzes worden gemaakt zodat postbezorging betaalbaar en beschikbaar blijft en aantrekkelijk blijft voor postbezorgende bedrijven." Dat zegt de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp. Mogelijke keuzes zijn om op minder verplichte dagen post te bezorgen, de post duurder te maken of te laten opgaan in de algemene bezorgmarkt, waardoor bijvoorbeeld ook de pizzakoerier post zou kunnen bezorgen.

De regels voor de krimpende postmarkt moeten op korte termijn worden herzien omdat er steeds meer communicatie digitaal plaatsvindt, zo benadrukt Kamp. Door het maken van heldere keuzes weten bedrijven in de sector waar ze aan toe zijn en kunnen ze daarop inspelen. Het geeft ook duidelijkheid aan de duizenden postbezorgers en medewerkers, aldus de minister.

"De tas van de postbode en de brievenbussen raken steeds leger, terwijl de eisen aan bezorging hoog zijn. Digitalisering gaat steeds verder en dat dwingt ons om op korte termijn het gereguleerde deel van de postmarkt te herzien", concludeert Kamp.

Uit onderzoeken in opdracht van zijn ministerie blijkt WhatsApp inmiddels communicatiemiddel nummer één te zijn, gevolgd door mobiel bellen en e-mail. Post is gedaald naar de zesde plaats. 62 procent van de ondervraagden vindt communiceren via post "gedoe", terwijl in 2011 52 procent post juist als "makkelijk" typeerde. In vergelijking met vijf jaar geleden worden er door Nederlandse bedrijven en consumenten 35 procent minder brieven en andere poststukken verstuurd.

Kamp denkt volgens de NOS onder meer aan duurdere postzegels, een beperking van het aantal bezorgdagen, maar ook aan het laten opgaan  van de postmarkt in de algemene bezorgmarkt. Brieven worden dan bijvoorbeeld afgeleverd door de pakketbezorger of de pizzakoerier. Ook zouden consumenten hun post kunnen ophalen op centrale plekken, zoals in stations.

Hoe zit het in België?

In België suggereerde de regulator van de postdiensten BIPT begin dit jaar om de frequentie van de postbedeling terug te schroeven. De postbode zou dan nog maar drie of vier keer per week de post bedelen. De suggestie werd onmiddellijk afgeschoten door bevoegd minister Alexander De Croo, postbedrijf bpost en de vakbonden.