Eerste videobewijs van Koreaanse seksslavinnen in WOII opgedoken

In Zuid-Korea is een oud filmpje opgedoken van Koreaanse "comfort women" uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om beelden uit 1944 en ze tonen een aantal vrouwen die net bevrijd zijn van Japanse gevangenschap door Chinese soldaten. De kwestie verstoort nog altijd de diplomatieke relaties tussen Korea en Japan.

Het filmpje duurt slechts 18 seconden en is in zwartwit. Het toont een aantal getraumatiseerde jonge Koreaanse vrouwen kort nadat die door Amerikaanse en Chinese soldaten bevrijd werden uit Japanse gevangenschap. Dat gebeurde in 1944 in de zuidwestelijke Chinese provincie Yunnan.

Het gaat om het eerste videobewijs van de "comfort women". Tot nu toe waren er enkel getuigenissen van slachtoffers en enkele foto's uit Japanse archieven.

In totaal werden tijdens de oorlog meer dan 200.000 vrouwen, vooral uit Korea, China en de Filipijnen, door het Japanse leger gevangen gehouden als seksslavinnen om de troepen aan het front "ontspanning" te geven. Korea was sinds 1910 bezet door Japan en Koreanen werden beschouwd als tweederangsburgers.

In Korea heeft die bezetting en het gebruik van "comfort women" geleid tot grote wrevel tegenover Japan. Pas in 1993 erkende Japan dat de vrouwen gedwongen werden tot seks met soldaten. Een private Japanse organisatie -niet de overheid- heeft sindsdien vergoedingen betaald aan de vrouwen en hun families.

De Japanse regering heeft nooit formele excuses aangeboden. Volgens Tokio is de zaak opgelost door een verdrag uit 1965 met Zuid-Korea waarbij beide landen diplomatieke betrekkingen aanknoopten (pas 20 jaar na de oorlog) en waarbij Japan 800 miljoen dollar aan financiële hulp aan Zuid-Korea betaalde. 

In Zuid-Korea leven nu nog 46 van die "comfort women", maar hun families houden de wrok tegenover Japan levendig. Voor de Japanse consulaten in Seoel en de havenstad Busan staan er standbeelden van comfort women (foto in tekst), tot grote ergernis van Japanse diplomaten.

Bekijk hier de beelden (en lees verder onder de video):

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Japan en Korea, moeilijke buren

Het is een moeilijke geschiedenis tussen die twee landen. Eeuwenlang was het keizerrijk Korea een land waar grootmachten China en Japan hun onderlinge oorlogen kwamen uitvechten. Anderzijds kwamen tal van culturele elementen zoals de theecultuur en het boeddhisme vanuit China via Korea naar Japan. 

In 1910 annexeerde het geïndustrialiseerde Japan het voorheen gesloten Korea, dat tot een wingewest werd omgevormd. Koreanen werden tweederangsburgers wiens cultuur en taal systematisch ondermijnd werden. Anderzijds bracht Japan er ook moderne industrie, maar de wrok over de onderdrukking bleef tot 1945 toen Korea onder geallieerde controle kwam, wat in de Koude Oorlog leidde tot twee staten.

Die erfenis hangt als een schaduw over Zuid-Korea en Japan, ondanks het feit dat die nu onder druk van bondgenoot de Verenigde Staten naar elkaar gedreven worden, te meer nu het communistische Noord-Korea steeds dreigender wordt met kernproeven en rakettesten.