Festival legt uit waarom Green Day-concert niet geannuleerd werd na dood acroboot

Na de commotie van de voorbije dagen heeft het Mad Cool Festival in een persbericht in detail uitgelegd waarom het optreden van Green Day niet geannuleerd werd na de dood van acrobaat Pedro Aunion Monroy. "Het was vlak voor het optreden onveilig om zo'n grote menigte te evacueren", klinkt het.

De 42-jarige acrobaat Pedro Aunion kwam vrijdag om het leven terwijl hij een act aan het opvoeren was tijdens het festival. Hij voerde een dansnummer op in een kleine kooi die met een kraan tientallen meters boven de grond was gebracht. Plots ging er iets mis en viel hij voor de ogen van het publiek tientallen meters naar beneden. De hulpdiensten waren snel ter plekke, maar de artiest overleed aan zijn verwondingen. 

De organisatie liet het optreden van Green Day, dat vlak erna gepland was, gewoon doorgaan. Daar kwam op sociale media veel kritiek op. De Amerikaanse punkgroep gaf gisteren aan dat ze zelf niet op de hoogte gebracht waren van het dodelijke ongeval. 

"Onveilig om massa te evacueren"

De organisatie legt nu omstandig uit waarom ze deze beslissing genomen heeft. "De beslissing om het festival niet te stil te leggen is genomen door de lokale autoriteiten en de veiligheidsdiensten van het festival", klinkt het. 

"Mad Cool Festival voldeed aan alle veiligheidsmaatregelen die verplicht zijn voor het publiek, de artiesten en de medewerkers en was op incidenten voorbereid. In dit geval was het oordeel dat het onveilig was om zo'n massa mensen op hetzelfde moment te evacueren en in beweging te laten komen, met de mogelijkheid van gewelddadige reacties door de plotse annulatie van een evenement waar 45.000 mensen bij aanwezig waren. De veiligheid van de festivalgangers was de hoogste prioriteit en die is niet in het gedrang gekomen." De groep kreeg enkel te horen dat er iets was met de veiligheid en vond het ook normaal dat er geen verdere details verder meegedeeld. "We hadden geen idee dat er een ongeval gebeurd was", zei frontman Billie Joe Armstrong. 

"Tijdens de nacht en sinds de tragedie hebben we gecoördineeerd samengewerkt met medische professionals op het festivalterrein, met de crisiscel van de stad en met een veiligheidsteam. Voor de familie was er psychologische bijstand." 

"Wij geloven dat muziek en cultuur het leven vieren en het festival betuigt eer aan alle artiesten die elke dag hun talent tonen voor een bewonderend publiek", voegt de organisatie er nog aan toe. "Mad Cool wil het publiek bedanken voor zijn vriendelijkheid en steun en ook de veiligheidsdiensten die zo hard gewerkt hebben om het voor iedereen veilig te houden. We zijn iedereen erg dankbaar in deze moeilijke tijden."