Frankrijk overweegt sluiting van 17 kernreactoren

De Franse minister van Milieu Nicolas Hulot wil mogelijk tot 17 kernreactoren sluiten. Dat is een opvallende ommekeer, want Frankrijk is één van de landen met de grootste stroomvoorziening door kernenergie ter wereld en beschikt ook over de grootste producent van kerncentrales, Areva, maar die heeft veel van zijn pluimen verloren.

De Franse regering werkt een aan plan om de "kernverslaving" van het land terug te dringen. Nu zijn onze zuiderburen voor 75% van hun elektriciteit afhankelijk van kerncentrales. Dat is zowat het hoogste percentage ter wereld.

Parijs wil dat tegen 2025 terugbrengen tot 50%, een erg ambitieuze doelstelling. Volgens Nicolas Hulot, de minister van Energietransitie zoals dat officieel heet (foto in tekst), zouden er daartoe mogelijk tot 17 kernreactoren gesloten worden. Nu heeft Frankrijk 58 kernreactoren in 19 centrales in dienst.

Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is nog niet duidelijk, maar Hulot wil enerzijds dat zijn landgenoten zuiniger omspringen met energie en anderzijds de stroomvoorziening diversifiëren naar andere energiebronnen.

Nog opvallend: Hulot wil ook dat er vanaf 2040 -dat is wat verder in de tijd- in Frankrijk geen auto's meer verkocht worden die rijden op benzine of diesel.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk is een nucleaire kampioen

Voor alle duidelijkheid: het gaat nog niet over een kernuitstap zoals Duitsland die al gerealiseerd heeft en ook Zwitserland en België die willen doorvoeren. Wel om een forse vermindering van het aanbod aan kernenergie in Frankrijk.

Dat land is niet enkel een grootmacht in de productie van kernenergie via EdF (Electricité de France), de grootste stroomproducent ter wereld waar de Franse staat een belang van 85% in heeft. Areva is dan weer de grootste geïntegreerde kerngroep ter wereld die niet enkel uraniummijnen, kerncentrales, maar ook technologie en ontwikkeling van reactoren omvatte. Daarin had de Franse overheid een belang van 90%.

Areva, ooit een staat in de staat met 40.000 werknemers, stapelt echter al jaren de verliezen op en wordt nu deels ontmanteld met EdF als grote overnemer. Dat maakt natuurlijk de nucleaire afslanking van Frankrijk iets gemakkelijker.

Meest gelezen