Inslag bus Vlaamse Kazou-jongeren afkomstig van jachtgeweer

Een groep Vlaamse tieners die op terugreis was van een Kazou-vakantie in Spanje, is opgeschrikt door een inslag in hun autobus. Volgens de Franse politie gaat het om hagel van een jachtgeweer. Niemand raakte gewond, maar volgens de politie had het ook anders kunnen aflopen. "Ze hebben geluk gehad", klinkt het als reactie aan VRT Nieuws.

De groep jongeren van 15 en 16 jaar uit de regio Mechelen-Turnhout kwam terug van een surfvakantie met Kazou, de jeugddienst van de Christelijke Mutualiteiten, toen ze plots werden opgeschrikt. In de buurt van de Franse stad Tours sprong tijdens het rijden - op de autosnelweg - plots de achterruit van de bus stuk door een kogelinslag. Niemand raakte gewond. 

"We moeten verder onderzoek van de Franse politie afwachten, maar we kunnen inderdaad zeggen dat de ruit inderdaad verbrijzeld werd door de inslag van een kogel, en niet door een steentje", zegt Pieter Billiet van Kazou. "Door de knal ontstond er paniek op de bus, maar de buschauffeurs hebben alert gereageerd en zijn meteen gestopt op een snelwegparking. De monitoren hebben met de jongeren gepraat, en de rust is toen snel weergekeerd."

De politie van Tours verklaart aan VRT Nieuws dat het gaat om een verdwaalde kogel van een jachtgeweer. De snelweg waar het ongeval plaatsvond, loopt langs een terrein waar jagen toegelaten is. Volgens de politie is het de eerste keer dat zoiets gebeurt. "De kinderen hebben geluk gehad, want ze hadden gewond kunnen raken."

De jongeren werden opgepikt door andere bussen van Kazou die op terugweg waren uit het zuiden. De ouders werden ook meteen na het voorval per sms verwittigd, en bij aankomst was ook begeleiding voorzien. In totaal zaten 44 jongeren op de bus, enkele monitoren en kookouders.

De bus zelf moest even in Frankrijk blijven voor onderzoek, maar is intussen mogen verderreizen naar België.