Krakers verlaten huis in Gent: "Ze waren media-aandacht en vijandige houding buurt beu"

De Roma die in Gent twee huizen hadden gekraakt, hebben een van de twee panden het afgelopen weekend verlaten. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. Volgens de eigenaar moet er nu nog veel worden opgeruimd. "Ik heb al tien vuilniszakken gevuld."

Zo'n twee weken geleden trokken er een zestiental Roma in twee aanpalende huizen in de Proveniersstraat in het centrum van Gent. Zij veranderden de sloten van de woning. De politie verwittigde de politie, maar die kon niets doen. Een wet die kraken moet verbieden, is namelijk nog steeds niet door het parlement geraakt.

De wijkdienst en de sociale dienst van de stad Gent kwamen met een bemiddeling en de Roma waren akkoord om binnen de twee weken het pand te verlaten. Er werd ook een procedure voor de vrederechter gestart, maar uit één woning zijn de Roma alvast het afgelopen weekend vertrokken. 

"De Roma zeiden dat ze de continue media-aandacht, de vijandige houding van de buren en het constante aandringen van mezelf erg vervelend vonden", reageert eigenaar Alexander De Cuyper. "Voor mij is het probleem hiermee van de baan, maar ik hoop dat er snel een oplossing komt voor de andere getroffenen."

Volgens de eigenaar moet er nu nog veel worden opgeruimd. "Ze hadden mij verzekerd dat ze het proper gingen achterlaten. Ik heb ze ook zien kuisen, dus ze hebben dat ook gedaan", zegt De Cuyper. "Maar toen zijn we de kasten, deurtjes en lades beginnen opentrekker. Momenteel liggen hier tien vuilniszakken gevuld met allerlei rommel dat we konden verzamelen. Ik hoop dat de vuilnisdiensten ze snel komen ophalen."

De andere woning, die eerder al gekraakt werd, is nog niet verlaten. Als de krakers dat pand niet vrijwillig vrijmaken, kan de eigenaar daarvan naar de vrederechter stappen.

Wet?

Het hele dossier rond kraken kwam in maart van dit jaar op de regeringstafel terecht. Enkele Roma kraakten toen een huis in de Holstraat terwijl de eigenaars op vakantie waren. Ook toen kon de politie niets doen. Open VLD, N-VA, CD&V en MR kwamen toen na overleg met het kabinet van minister van Justitie Koen Geens tot een akkoord over hoe kraken beter kan worden aangepakt, maar die wet is nog niet goedgekeurd door het parlement.