KSA Kuurne verbaast met gigantisch Trojaans paard in Ardennen

Het kamp van de Kuurnse KSA Leiezonen uit Kuurne gaat niet onopgemerkt voorbij in het Waalse Bohon bij Durbuy. De jongeren bouwden daar een ruim vijf meter hoog Trojaans paard. “Een unieke creatie”, vindt Francis Benoit, hun grootste fan én burgemeester van Kuurne.

Het klein dorpje Bohon bij de stad Durbuy is sinds deze week een attractie rijker, want de KSA Leiezonen uit Kuurne zette daar een indrukwekkende houten constructie neer. “Het Paard van Bohon, naar analogie van het Paard van Troje”, vertelt Jasper Goessaert van KSA Kuurne. ”Er werd in totaal drie weken lang aan gewerkt door vijf mensen. De vader van één van de leiders heeft een bouwbedrijf en was zo vriendelijk om ons te steunen met materiaal en advies. Het Paard van Bohon is precies 5 meter en 20 centimeter hoog. Onze leiders en vrijwilligers hebben het in Kuurne gebouwd en het werd zo ontworpen dat we het in iets kleinere delen konden vervoeren met een vrachtwagen.”

"Uniek groepswerk"

Het creatief resultaat van de jeugdbeweging circuleert nu alvast op sociale media. Ook de burgemeester van Kuurne heeft z’n bewondering al geuit voor het houten Paard van Bohon. “Wat KSA Leiezonen in de Ardennen heeft opgetrokken op kamp is voor mij een staaltje van uniek groepswerk”, vindt de Kuurnse burgervader Francis Benoit. “Dit is Kuurne. En ja, ik heb ze al gevraagd om ook zoiets te maken voor het Vlaspark bij ons.”

Het houten huzarenstukje van de KSA Leiezonen staat nog tot en met vrijdag 14 juli op het kamp. Daarna wordt het paard van Troje in brand gestoken. “Om het kamp af te sluiten met een fantastisch kampvuur”, zo klinkt het. “We bouwen elk jaar wel een kampvuur, maar deze editie wordt wel héél speciaal. En niemand hoeft zich zorgen te maken over ons kampvuur”, voegt Jasper er nog aan toe. “We hebben toestemming gekregen van de eigenaar van ons kampterrein én van de lokale politie. Het Paard van Bohon zal dus helemaal veilig in vlammen opgaan.”