Oorlog heeft Syrische economie al 198 miljard gekost

Het gewapende conflict in Syrië, dat intussen al mer dan 6 jaar duurt, heeft de infrastructuur van het land helemaal vernield en de economie al 198 miljard euro gekost. Volgens de Wereldbank is dat vier keer het volledige bruto binnenlands product van Syrië voor het conflict begon.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De oorlog, die in maart 2011 uitbrak, heeft al minstens 320.000 mensenlevens geëist. Zowat de helft van de Syrische bevolking is op de vlucht geslagen, meer dan een kwart van alle woningen en ongeveer de helft van alle scholen en ziekenhuizen zijn vernield. Meer dan drie op vier Syriërs heeft geen job of studies meer.

Maar de oorlog  heeft nog veel meer verwoest, aldus de Wereldbank. "Het sociale en economische weefsel is vernield", zegt de vicevoorzitter voor het Midden-Oosten bij de Wereldbank, Hafez Ghanem. "Het aantal slachtoffers is vernietigend maar ook de instellingen die een land nodig heeft om te functioneren, zijn weg. Dat herstellen zal meer werk zijn dan het herstellen van de infrastructuur".

Hoe langer het conflict aansleept, hoe groter de uitdaging, waarschuwt hij. Het gebrek aan scholing en jobs bijvoorbeeld dreigt het menselijk kapitaal in het land helemaal onderuit te halen.
Mocht de oorlog eind dit jaar over zijn, zal het nog vier jaar duren voor de Syrische economie (amper) 41 procent van zijn waarde heeft gerecupereerd. En hoe langer de oorlog duurt, hoe langer het herstel in beslag zal nemen.