PORTRET: Versnick verslikt zich in mandaten en rekeningen

De commotie rond de dure hotelrekeningen in Bangkok zijn het schandaal teveel geworden voor Geert Versnick. De Open VLD'er kwam eerder al in opspraak door zijn vele mandaten bij intercommunales en in de privésector, mét bijbehorende inkomsten.

De Gentse liberaal Geert Versnick is niet echt dé grote naam bij Open VLD, maar heeft wel een lange staat van dienst. Van 1980 tot 2000 was hij advocaat aan de balie in Gent, maar vanaf 1982 maakte hij ook carrière in de politiek: eerst als adviseur van vice-premier Willy De Clercq, later als privésecretaris van diens politieke zoon Guy Verhofstadt.

Van 1989 tot 1994 was Versnick gemeenteraadslid in Gent, van 2001 tot 2006 schepen van Openbare Werken en van 2006 tot 2012 OCMW-voorzitter en schepen van Intercommunales en Financiële Participaties.

Hij was ook een tijdje actief in de nationale politiek, onder meer als Kamerlid. In 2010 koos hij definitief voor de lokale politieke scène, want hij moest te veel andere Oost-Vlaamse blauwe tenoren laten voorgaan. Hij was ook ooit kandidaat-partijvoorzitter, maar hij moest het toen afleggen tegen Karel De Gucht.

In 2012 was hij lijsttrekker voor de provincieraad in Oost-Vlaanderen en lijstduwer voor de gemeenteraad in Gent. Sindsdien was hij én gemeenteraadslid én gedeputeerde. In april stapte hij uit de gemeenteraad en kondigde hij aan in 2018 geen kandidaat meer te zijn voor de provincieraad. Met dank aan de opschudding rond zijn vele mandaten.

Lucratieve bijbaantjes

Het voorbije jaar heeft Geert Versnick meer dan eens het nieuws gehaald met zijn vele mandaten, die trouwens ook veel opbrachten. In de nasleep van de Publipart-heisa bleek dat hij in totaal 88.945, 27 euro verdiende, plus een forfaitaire kostenvergoeding van 24.098,76 euro. Dat betekent 9.420,34 euro per maand. 

Versnick zat niet alleen in verschillende intercommunales, maar verdiende ook bij in de privésector. Zo was hij ook betrokken bij de controversiële en ter ziele gegane Optima Bank. In april kondigde hij daarop zijn vertrek uit de politiek aan: hij stopte onmiddellijk als gemeenteraadslid en zou nog tot volgend jaar gedeputeerde blijven.

Enkele weken geleden zei Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten nog "de indruk te hebben dat onze mensen integer zijn". "Dat er mensen zijn die fouten maken, dat geef ik toe", zei Rutten toen in "De afspraak op vrijdag". Deze woorden blijken vandaag in zekere zin profetisch. Exit Geert Versnick dus, óók als provinciaal gedeputeerde.