Rutten: "Wat mij betreft geen nieuwe staatshervorming"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten schiet de N-VA-vraag voor een zevende staatshervorming niet helemaal af, maar ze staat allerminst te popelen. Integendeel: wat haar betreft, hoeft er geen nieuwe staatshervorming te komen na de verkiezingen van 2019. Open VLD vindt sociaal-economische hervormingen belangrijker.

"Ik wil vooral een staat die beter werkt, die beter functioneert", zegt Gwendolyn Rutten in "Terzake". "En dan is er nog wat werk aan de winkel. We kunnen bijvoorbeeld beter samenwerken en de bevoegdheden die we vandaag hebben meer gebruiken." Ze noemt een voorbeeld. "We zouden ook nog graag de registratierechten verlagen, zodat wie een huis koopt daarop minder belastingen moet betalen."

"Ik begrijp dat een staat nooit af is. We gaan een goede discussie niet uit de weg. Maar als je pleit voor een staatshervorming moet je op zoek naar een tweederdemeerderheid, naar een communautaire meerderheid. Ik ben vandaag van mening dat de sociaal-economische problemen de eerste prioriteit verdienen." 

Als het van de Vlaamse liberalen afhangt, blijft de N-VA in de kou staan met haar eis voor een nieuwe staatshervorming. "Afspraak is geen staatshervormingen, en wat mij betreft, hoeft er ook de volgende keer nog geen staatshervorming te komen, want er ligt nog veel werk op de plank om de economie te doen draaien."

Minder Vlaamse Parlementsleden?

Maar het "nee" van Rutten is geen bot "nee". "Als het over bevoegdheden gaat, dan sta ik daarvoor open. We kunnen heel wat doen." Maar de bottomline is duidelijk: "Als je een staat efficiënter en slanker wil maken, heb je daarvoor niet noodzakelijk een staatshervorming nodig."

Rutten geeft meteen een concrete aanzet. "We kunnen misschien beginnen in het Vlaams Parlement. Daar zitten vandaag 124 Vlaamse Parlementsleden. (...) Laat mij het voorstel doen om het aantal Vlaamse Parlementsleden de volgende keer te verminderen. Minder politiek, maar betere politiek. Daarvoor hebben we geen Franstaligen nodig."

"Misschien kunnen we het met 80 Vlaamse Parlementsleden ook doen", reageert Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) in "Terzake". Tegelijkertijd pleit hij meteen ook voor een afschaffing van de - federale  - Senaat en een afslanking van de - federale - Kamer.