Sting schenkt geld Polar Music Prize aan vluchtelingenproject in Zweden

De Britse zanger en bassist Sting (65) heeft het prijzengeld van de Polar Music Prize, ruim 100.000 euro, geschonken aan een Zweedse organisatie die jonge vluchtelingen helpt om zich te integreren door muziek.

"Ik was vereerd om dit jaar de Zweedse Polar Music Prize te krijgen en nu ben ik blij dat ik het prijzengeld aan het Zweedse initiatief Songlines kan geven", zegt de Britse artiest in een mededeling op de website van het project. Sting is de voormalige frontman van The Police en is ook al jarenlang erg succesvol als soloartiest. 

"Muziek kan helpen om bruggen te bouwen en dit project zet de vitale rol in de verf die muziek kan spelen om jonge vluchtelingen de mogelijkheid te bieden om aansluiting te vinden bij een nieuwe samenleving", voegt hij eraan toe. 

In het Songlines-project nemen jonge vluchtelingen uit onder meer Afghanistan, Eritrea en Syrië deel aan muzikale activiteiten die hen helpen om hun plaats te vinden in de Zweedse samenleving. 

Het geld van de Polar Music Prize zal onder meer gebruikt worden om muziekkampen en concerten te organiseren en instrumenten voor de jongeren te kopen. 

The Polar Music Prize eert elk jaar twee muzikanten om "muziek in al zijn vormen te vieren" en "om de muzikale grenzen te doorbreken door mensen uit alle verschillende genres samen te brengen". Dit jaar waren Sting en de Amerikaanse jazzmuzikant Wayne Shorter (die zaterdag nog op Gent Jazz stond) de laureaten.