Versnick neemt ontslag als gedeputeerde na dure overnachtingen in Bangkok

Geert Versnick (Open VLD) neemt ontslag als gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen. Hij kwam vanochtend in opspraak toen bleek dat hij dure overnachtingen in de Thaise stad Bangkok inbracht als onkosten bij de provincie. Volgens hem wordt zijn integriteit in twijfel getrokken en is een sereen debat onmogelijk. Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zegt dat Versnick eventueel onterecht uitbetaalde onkostenvergoedingen zal terugbetalen.
Jasper Jacobs

Het was Groen-provincieraadslid Riet Gillis die vanochtend de kat de bel aanbond. Uit de provinciale begrotingscijfers bleek namelijk dat Versnick de voorbije jaren een aantal onkosten heeft ingebracht voor nachten in Bangkok, waar geen duidelijke verklaring voor was. Het ging om hotelsuites, roomservices, maaltijden en bars. 

In De Standaard had Versnick het over "economische contacten" die hij zou onderhouden met de Thaise hoofdstad. Aan onze redactie wilde de politicus deze voormiddag geen reactie geven.

"Ongefundeerde manier"

Nu reageert hij wel via een persbericht. "Iedereen weet dat ik al de beslissing had genomen om de politiek verlaten (na de verkiezingen van 2018, nvdr.). Omdat mijn integriteit nu in twijfel wordt getrokken - en daardoor een sereen debat onmogelijk wordt gemaakt - heb ik beslist mijn uitstap te vervroegen", schrijft hij. Concreet stapt hij op "bij de start van het komende politieke jaar". Na de zomer, dus.

Over de aantijgingen zelf is Versnick wel duidelijk. Volgens hem werden de feiten op "een ongefundeerde manier" gebracht. "Als gedeputeerde voor internationale relaties ben ik acht keer in Vietnam geweest. Vier keer hield ik een tussenstop in Bangkok, waarvoor er kosten gedeclareerd werden aan de provincie. Daar onderhield ik contacten met de ambassadeur en ambassademedewerkers met als finaliteit de opportuniteiten voor Oost-Vlaanderen in kaart brengen. Gelet Thailand ook een provinciale structuur heeft, een sterke autoindustrie kent en in bepaalde zones fiscale voordeeltarieven geeft aan investeerders, was dit een waardevolle piste om nader te onderzoeken."

"Het is betreurenswaardig dat dit debat niet gevoerd werd in de provincieraad, maar in de pers", besluit hij. "In de provincieraad had ik een duidelijk antwoord kunnen formuleren op de vragen en insinuaties."

"Juiste beslissing"

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten reageert ondertussen op Twitter. "Dit is de juiste beslissing, want integriteit is belangrijk", schrijft ze. "Als er onterechte vergoedingen zijn uitgekeerd, zal hij ze terugbetalen."

"In elk geval is dit een einde van een tijdperk", zegt Rutten in "Terzake". Volgens haar is het nu aan de Oost-Vlaamse provincieraad om na te gaan of de onkosten die Versnick heeft gemaakt legitiem zijn. "Indien niet, dan zal hij ze terugbetalen."

Nu Versnick ook als gedeputeerde opstapt, is de kous af voor Rutten. "Voor mij moet hij niet vertrekken uit de partij." Ze noemt integriteit belangrijk: "Voor mandatarissen is er een lijn getrokken."

Het schandaal te veel

Het was niet de eerste keer dat Versnick in opspraak kwam. Zo raakte vorig jaar bekend dat hij een eetfestijn liet sponsoren door projectontwikkelaars. Ook zou hij een gesprek hebben bijgewoond tussen de provincie en toplui van de noodlijdende bank Optima, waarbij het voorstel werd gedaan voor een termijnbelegging van 10 miljoen euro.