Wat te doen bij terreuraanval: filmpje geeft Britse toeristen tips

De Britse antiterreurpolitie heeft bij de start van de zomervakantie een video van meer dan 4 minuten de wereld in gestuurd. Daarin wordt toeristen uitgelegd wat ze moeten doen in het geval van een terreuraanslag. De boodschap is samen te vatten in drie woorden: "Run, hide, tell".

De film toont hoe een vakantieresort ergens aan een zonnig strand het slachtoffer wordt van een gewapende aanval. Laat alles achter en loop weg, is de boodschap. Als dat niet lukt, probeer je dan te verstoppen. En als je in veiligheid bent, bel dan de politie.

“Run, hide, tell”: de Britse antiterreurpolitie gebruikt die kernboodschap al sinds eind 2015, na de bloedige terreuraanslagen in Parijs. Dezelfde boodschap wordt nu in een vakantieverpakking gebracht voor de miljoenen Britten die van de zomer naar het buitenland op reis gaan.

"Op een vliegtuig krijg je ook een veiligheidsbriefing"

Het initiatief voor deze instructievideo gaat eigenlijk terug tot de aanslag op het strand van Sousse in Tunesië in juni 2015. 30 van de 38 dodelijke slachtoffers toen waren Britten.

"We vonden het belangrijk om een video te maken om mensen uit de reissector te trainen, maar ook om mensen die op reis gaan te bereiken", legt Scott Wilson van de antiterreurpolitie uit.

Hij benadrukt ook dat het helemaal niet de bedoeling is om toeristen thuis te houden. "Maar uit onderzoek blijkt dat de mensen willen weten wat ze wel en niet moeten doen."

Wilson maakt de vergelijking met de veiligheidsinstructies die vliegtuigpassagiers voor elke vlucht krijgen. "De kans dat er iets gebeurt is zeer onwaarschijnlijk, maar het geeft je gewoon de kennis over wat je wel en niet mag doen als je in zo'n aanval zou terechtkomen", aldus nog Scott Wilson.