Zestigtal imams aanwezig op "mars van moslims tegen terrorisme"

Een zestigtal imams zijn deze voormiddag samengekomen in Brussel in het kader van de "mars van moslims tegen terrorisme". Volgens de politie waren er daarbij een zestigtal aanwezigen. Eén persoon verstoorde het evenement. Hij werd overmeesterd en weggeleid, maar niet opgepakt.

De imam Hassen Chalghoumi, de voorzitter van de Conferentie van imams in Frankrijk en co-organisator van de mars, bedankte minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) voor zijn aanwezigheid en steun. Hij zei dat de terroristen de islam en moslims hebben besmeurd.

"Enkel veiligheidsmaatregelen treffen volstaat niet als we het gewelddadige extremisme tot op de wortel willen uitroeien", verklaarde Jambon. "We moeten het sociaal weefsel versterken." Volgens de minister moeten we "ons samenlevingsmodel" promoten en aan jongeren duidelijk maken dat onze samenleving ontelbare mogelijkheden biedt. "Grijp die. We zullen jullie daarbij helpen."

(Lees voort onder de foto)

De toespraak van de rabbijn Avi Tawil, directeur van het European Jewish Community Centre, werd verstoord door een man, die hem ook een leugenaar noemde. Agenten overmeesterden de man en verwijderden hem van het plein.

Met de mars willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat de moslimgemeenschap en het terrorisme los staan van elkaar. De mars doet Europese steden aan die de voorbije jaren getroffen werden door terreuraanslagen. Een sterke daad, zo oordeelde de Brusselse schepen van Erediensten Alain Courtois (MR).